Европарламент тражи широке санкције против Белорусије, а од Русије – да укине закон о „страним агентима“

ЗА АНТИБЕЛОРУСКУ РЕЗОЛУЦИЈУ ГЛАСАЛО 626 ПОСЛАНИКА, А САМО 52 БИЛА ПРОТИВ И УЗДРЖАНА   

* Траже иотварање истраге о руској улози у инциденту са авионом Ryanair којим је из Атине за Виљнус летео Роман Протасевич, један од интернет-диригената вишемесечним демонстрацијама које су фактички биле покушај обојене револуције

* Државни тужилац Русије за непожељне – јер представљају претњу темељима уставног поретка и безбедности РФ – неколико дана раније прогласио немачке организације Forum Russischsprachiger  Europaer, Zentrum fur die Liberale Moderne и Deutsch-Russischer Austausch

* ФАКТИ: Ови се баш „чешу“ и кмече! Чак и не крију да им смета што Москва стоји иза Белорусије и што Русија не дозвољава да на њене унутрашње ствари утичу „невладине организације“ западних шпијунских централа. Волели би они да Америка има институт „стани агент“, а да га Русија нема и да све организације којима деставилизују Путинову власт и боре се против „малигног руског утицаја“ у самој Русији увек буду добродошле! А је ли добро што кмече? Ником није добро кад они и Аанглосакси не кмече!

______________________________________________________

       ЕВРОПСКИ парламент је великом већином усвојио резолуцију о Белорусији којом позива на широке `секторске санкције` против те земље.

       Истовремено и на отварање истраге о руској улози у инциденту са авионом Ryanair којим је из Атине за Виљнус летео Роман Протасевич, један од интернет-диригената вишемесечним демонстрацијама које су фактички биле покушај обојене револуције.

       За тај документ је гласало 626 посланика, 16 је било против, а 36 уздржаних.

       У резолуцији се тражи да „сваки грађанин Русије, који је био директно или индиректно укључен у операцију“, буде подвргнут  ограничењима у оквиру глобалног режима санкција ЕУ због кршења људских права.

       Европосланици су,наравно, дубоко забринути због „умешаности Русије у деловање Лукашенковог режима којем обезбеђује и финансијску подршку и садејствоспецијалних служби“.

Овако Forum Russischsprachiger Europaer на свом сајту

представља Владимира Путина и - хтео би још

       Резолуцијом се сугерише да нове рестриктивне мере против Минска буду усмерене против белоруске нафтне и дрвне индустрије, производње калијума и челика.

       Европарламент намерава да усвоји и резолуцију у којој ће захтевати од Русије да укине закон о непожељним организацијама и НВО страним агентима.

       Нацрт резолуције објављен је на веб страници ЕП, а гласање се очекује у четвртак.

       Документ има карактер препоруке за земље чланице ЕУ.

       ЕП жели да Москва оконча „прогон активиста у области заштите људских права по закону о страним агентима и непожељним организацијама“.

       ЕП би да Русија „укине тај закон“ и да „ревидира одлуку државног тужиоца којом је три немачке невладине организације ставио на листу непожељних.

       Још би и да заувек одустане од сличних закона.

       ЕП позива на „увођење нових услова“ за односе са Москвом како би се спречила „репресија у Русији“. Такође предлаже „јачање подршке заштитницима људских права, невладиним организацијама и независним медијима“.

       Државни тужилац Русије је за непожељне – јер представљају претњу темељима уставног поретка и безбедности РФ – прогласио немачке организације Forum Russischsprachiger Europaer, Zentrum fur die Liberale Moderne и Deutsch-Russischer Austausch.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари