На страну француских пензионисаних генерала анонимно стале и стотине активних официра

МАКРОН СЕ СУОЧИО И СА ОТВОРЕНИМ ПИСМОМ АКТИВНИХ ОФИЦИРА  КОЈИ ТВРДЕ ДА ЈЕ ЗЕМЉА  У ОПАСНОСТИ

* У другом отвореном писму се наглашава: „Наши старији другови заслужују поштовање, а понели сте се према њима као према побуњеницима. Њихова једина кривица је што воле своју земљу и што оплакују њен очигледни пад“

* Указује се на насиље у градовима и селима и „мржњу (имиграната-муслимана) према Француској и њеној историји“. И упозорава да у земљи „тиња грађански рат“

* Омар АРФУШ, политиколог и бизнисмен који живи у Француској уверен да `официрска побуна` повећава шансе деснице: „Марин Ле Пен је потпуно променила политичку слику Француске. Њу већ подржавају и они који никада нису били крајњи десничари, попут бивших министара из времена председника Саркозија, познатих ТВ водитеља и припадника војске. Ситуација у Француској заиста је на ивици грађанског сукоба

______________________________________________________

       У ФРАНЦУСКОЈ још трају турбуленције изазване писмом 20 пензионисаних генерала и других високих официра са позивом државном врху да хитнои предузима мере које ће спречити клизање земље у расно-грађански рат и ка распаду.

       Трају, а сви су изгледи да ће се даље појачавати јер је на страну пензионисаних стало немало активних официра.

       Не зна се колико, али је могуће да се ради о стотинама, па и хиљадама. Такође су се огласили отвореним писмом шефу државе Емануелу Макрону и влади.

       Пошто су у „активној служби“ – логично је што испод писма нема потписа, али је значајније што у њему стоји и ово:

       „Наши старији другови заслужују поштовање, а понели сте се према њима као према побуњеницима. Њихова једина кривица је што воле своју земљу и што оплакују њен очигледни пад“.

       У писму се говори о насиљу у градовима и селима и „мржњи (имиграната-муслимана) према Француској и њеној историји“.

       Аутори апела су уверени да у земљи „тиња грађански рат“. И апелују на власт:

       „Крените коначно у акцију, даме и господо... Ради се о опстанку наше и ваше земље“.

       Власт у оба „војна писма“ засад види само опасност од пуча. Додуше, уверава јавност да се и сама боре против исламског фундаментализма и да припрема закон који ће ту борбу олакшати.

       Премијер Жан Кастекс назвао је прво писмо назвао атентатом на стубове-носаче Француске Републике. А министарка одбране Флоранс Парли изгворила:

       „Ко су ти пензионисани генерали који распирују пламен, тврдећи да бране Француску? Они представљају само себе!“

       Француски министар унутрашњих послова Жералд Дарманен оштро је осудио и потписнике другог писма:

       „Ако служите у војсци, не радите овакве ствари тајно. Не наступајте анонимно. Зар је то храброст?“

       Десна опозиција је подржала ауторе писама.

       „Као грађанин и као политичар, прихватам вашу анализу ситуације и делим вашу тугу. Позивам вас да нам се придружите како бисмо учествовали у почетку битке која је пре свега битка за Француску “, поручила им је Марин Ле Пен.

       Лидер француске левице Жан-Лик Меленшон затражио је да се аутори писма процесуирају јер се ради о „претњи пучем или, у најмању руку, о провокацији која позива војску на непослушност“.

       „Побуна генерала“ може додатно ојачати позиције Ле Пен која и без тога води по свим анкетама.

Марин Ле Пен стала на страну

незадовољних у војсци

       Омар Арфуш, политиколог и бизнисмен који живи у Француској, ситуацију овако оцењује:

       „Ле Пен је потпуно променила политичку слику Француске. Њу већ подржавају и они који никада нису били крајњи десничари, попут бивших министара из времена председника Саркозија, познатих ТВ водитеља и припадника војске. Ситуација у Француској заиста је на ивици грађанског сукоба. Свакодневно се нешто догоди: сукоби са полицијом, убиства због дроге у мигрантском окружењу. Неки од представника треће и четврте генерације миграната укључени су у трговину наркотицима“.

       Према његовим речима, мафија има тешко оружје које се више не плаши да користи и пуца и на полицију и на војску.

       „Ниво радикалног исламизма је веома висок. Француска не зна како да се понаша. У великим градовима полиција се плаши да учини нешто против миграната. Ситуација је већ измакла контроли и то је оно што је војска желела да саопшти“ – наглашава Арфуш.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари