Нови председник Аргентине Хавијер Милеј: Папа Франциско је кучкин син

ТВРДИ ДА ЋЕ ЦЕНТРАЛНУ БАНКУ ЗЕМЉЕ ДИЋИ У ВАЗДУХ И СВА МИНИСТАРСТВА ПОСЛАТИ ДОЂАВОЛА

Хавијер Милеј

* Најавио пребацивање земље на амерички долар („Наш пезос је срање“). Али, да ли је Запад у њему добио новог савезника у Јужној Америци? Не! У западним мејнстрим медијима зову га „новим Трампом“

* Објавио да ће прећи на јудаизам, али да за то сада нема времена

* Објавио и да ће Аргентину окренути од БРИКС-а: „Не желим да имамо посла са комунистима“. А комунистима не сматра само Кину, већ и суседни Бразил, где су на власти социјалисти, па чак и Русију („Лењин? То је све исто!“)

_____________________________________________________________

          НОВИ председник Аргентине постао је Хавијер Милеј, ексцентрични 53-годишњи професор економије који је обећао да ће дићи у ваздух Централну банку Аргентине, искоренити корупцију и проневере по министарстава, превести земљу на долар и одбити придруживање БРИКС-у.

          Милеј је лидер Либертаријанске партије која је у десној коалицији  «Слобода долази», а у једном од својих предизборних видео-клипова овако је обећао да ће „све растурити“:

          „Министарство спорта и туризма – дођавола! Министарство културе – дођавола! Министарство економског развоја – дођавола! Министарство за женска питања - дођавола! Министарство науке и технологије - дођавола! Министарство рада и социјалне заштите - дођавола! Министарство просвете - дођавола! Министарство саобраћаја - дођавола! Министарство здравља - дођавола!“

          Притом је свечано обнародовао:

          „Крађе у нашој политици су завршене!“

          Милеј се прославио пре неколико година када је почео много да се појављује на малим екранима, а потом и на бројним видео снимцима на друштвеним мрежама.

          Његов необуздани начин дебатовања (више је волео да се не препире са опонентима, већ да их надвиче), инсистирање на сличности са Елвисом Прислијем... привукли су пажњу публике.

          Милеј никада није крио "особености" свог личног живота. Никада није био ожењен и генерално се залаже за „отворене везе“.

          Своја четири британска мастифа назвао је по познатим економистима - Мареј, Милтон, Роберт и Лукас (у част Мареја Ротбарда, Милтона Фридмана и Роберта Лукаса).

          Милеј жели да постане јудаиста, али то одлаже „због недостатка времена“.

          Папу Франциска (Аргентинца) назива „кучкиним сином“ и „представником свих најштетнијих ствари на Земљи“.

          Још почетком октобра нико није веровао у његову победу. Истраживања јавног мњења су показивала да има око 30 одсто подршке.

          И заиста, у првом кругу избора, Милеј је добио 30 одсто - и прошао у други круг заједно са министром економије Серхиом Масом, који је имао 37 одсто.

          У другом кругу је победио са 55 одсто освојених гласова.

          У Аргентини је инфлација достигла 143 одсто, а 40 одсто становништва живи испод границе сиромаштва. Земља није изашла из економске кризе од почетка 2000-их.

          Сада су за председника изабрали човека чији је главни изборни „алат“ била моторна тестера. Обећао је да ће њоме, а не скалпелом, исећи канцерогене туморе аргентинске привреде.

          Позвао је на уништавање Централне банке („Разнећу је динамитом“) и пребацивање земље на амерички долар („Наш пезос је срање“).

          Избегавање БРИКС-а објаснио је речима:

          „Не желим да имамо посла са комунистима“.

          Он комунистима не сматра само Кину, већ и суседни Бразил, где су на власти социјалисти, па чак и Русију („Лењин? То је све исто!“).

          Да ли све ово значи да је Запад у њему добио новог савезника у Јужној Америци? Не!

          У западним мејнстрим медијима зову га „новим Трампом“.

          Запад посебно брину његове изјаве о „растурању Централне банке“ Аргентине јер ММФ-у дугује огроман новац.

          Он се још противи абортусима и намерава да поништи њихову легализацију.

           Највише Запад ипак страхује да ће Милеј својим методима владања Аргентину довести до нове екстремне тачке, након чега ће се на власт вратити снаге пријатељске Кини, Русији и БРИКС-у.


 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари