Орбан: Европа прелази из мира у рат, игра се ватром - веома сам забринут за њену будућност

„НАШЕ ИСТОРИЈСКО ИСКУСТВО СА РАТОМ ЈЕ ДА СЕ МОЖЕ САМО ИЗГУБИТИ - НАЈВИШЕ ОНИ КОЈИ СУ МУ НАЈБЛИЖЕ“

* Нагласио: Мађарска неће дозволити да буде присиљена да у уђе у рат трећи пут, након што је учествовала у Првом и Другом светском рату

* „Потребно је европско безбедносно решење које укључује Русију... Од рата у Украјини највише је профитирала америчка војна индустрија, пошто су САД упутиле највећу војну помоћ Кијеву

_________________________________________________________

            МАЂАРСКИ премијер Мађарске Орбан изјавио је данас да се Европа игра ватром, "на граници мира и рата" и да је забринут за њену будућност.

            Напомињући да рат у Украјини траје две године, Орбан је у интервјуу за радио-станицу "Кошут" рекао да европски лидери уводе санкције, спроводе стратегије и "из дана у дан прелазе не из рата у мир, већ из мира у рат", преноси МТИ.

            - То је веома опасно и забринут сам за будућност Европе - рекао је мађарски премијер.

            Мађарска ће морати да повећа војну потрошњу и следеће године ако се рат у Украјина продужи и 2025. године, смањујући на тај начин износ расположивих средстава за остале трошкове, изјавио је такође Орбан.

            Он је за државни радио рекао да нивои издвајања за одбрану Мађарске за 2023. и 2024. годину неће бити довољни и мораће да буду повећани ако се рат у Украјини продужи до 2025. године.

            Орбан је навео и да Мађарска неће дозволити да буде присиљена да у уђе у рат трећи пут, након што је учествовала у Првом и Другом светском рату.

            Премијер Мађарске сматра да је потребно европско безбедносно решење које укључује Русију и да је од рата у Украјини највише профитирала америчка војна индустрија, пошто су САД упутиле највећу војну помоћ Кијеву.

            - Наше историјско искуство са ратом је да можете само изгубити. Што сте ближе ратној зони, то је већа цена коју плаћате - навео је Орбан.

            Мађарска је знатно повећала издвајања за одбрану прошле године и то на 2,43 одсто БДП-а, што је изнад два одсто, на шта су се обавезале чланице НАТО-а, наводи МТИ.

            (Танјуг)

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари