Путин и Ердоган разговарали о хабу за руски гас за Европу у турској Тракији

ЗАСАД ЈЕ ЈАСНО ДА ТО ЧВОРИШТЕ ТРЕБА ДА БУДЕ ВЕЛИКО И ДА ДО ЊЕГА СТИЖЕ ГАС НАМЕЊЕН СЕВЕРНИМ ТОКОВИМА   

        ПРЕДСЕДНИЦИ Русије и Турске - Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган - разговарали су телефонски о новом великом гасном чворишту.

       Треба да буде изграђено на територији европског дела Турској, а из Кремља је по завршетку преговора саопштено:

       „Детаљно је разговарано о актуелним аспектима билатералне сарадње у различитим областима. Констатована је позитивна динамика трговинско-економских веза, систематска промоција значајних заједничких пројеката”.

       Додаје се да су Путин и Ердоган у телефонском разговору нагласили значај изградње великог гасног чворишта на територији Турске.

       Председници Русије и Турске су наложили да се детаљно и брзо разради питање стварања гасног чворишта у Турској, преко којег би Руска Федерација могла транспортује гас који је протеклих година напајао Северни ток-1 у Црноморски регион, Турску и Европу.

       Центар за дистрибуцију гаса (хаб) налазио би се у Тракији, у европском делу Турске, рекао је турски министар енергетике Фатих Донмез.

       Путин је рекао је да би чвориште природног гаса у Турској могло бити успостављено прилично брзо и предвидео да ће многи купци у Европи желети да потпишу уговоре.

       Путин је иницирао да Турска буде база за снабдевање Европе гасом након што су гасоводи Северни ток 1 (оба цевовода) и Северни ток 2 (један од два) испод Балтичког мора оштећени у експлозијама у септембру.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари