. Стерџен: Шкотска ће тражити нови референдум о независности – чим прође пандемија

ШКОТСКА ПРЕМИЈЕРКА ТВРДИ ДА ЛОНДОН И ЕНГЛЕСКА НЕМАЈУ НИ ЈЕДАН ДЕМОКРАТСКИ РАЗЛОГ ДА СЕ ПРОТИВЕ

Борис Џонсон и Никола Стерџен

* Никола СТЕРЏЕН тврди да је потребан нови референдум и зато што је Велика Британија напустила ЕУ, па Шкоти морају да одлуче да ли више вреди да остану у Уједињеном Краљевству

______________________________________________________________

       ПРЕДСЕДНИК владе Шкотске Никола Стерџен обећала је да ће Лондон присилити да пристане на још један референдум о независности Шкотске. Упркос томе што су се томе већ супротставили у Енглеској.

       Стерџен, која је лидер Шкотске националне партије (СНП), објаснила је да јој је сада приоритет борба против последица пандемије ковид-19.

       „Када се ова криза заврши, народ Шкотске мора бити у могућности да изабере своју будућност. Британске власти немају ни један демократски разлог да блокирају право Шкота на избор властите будућности“.

       Њена СНП ће у новом саставу шкотског парламента имати 64 места (једно мање од већине). Конзервативци су су освојили 31, а лабуристи 22 места.

       У Шкотској је 2014. године већ одржан референдум о независности. Тада је више од 55 одсто Шкота гласало за останак у Великој Британији.

       Стерџен тврди да је потребан нови референдум и зато што је Велика Британија напустила ЕУ, па Шкоти морају да одлуче да ли више вреди да остану у Уједињеном Краљевству.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари