The Daily Telegraph: Запад губи снагу покушавајући да се носи са више глобалних задатака

БРИТАНСКИ ЛИСТ СЕ ПОЗВАО НА РЕЧИ ЛИНДОНА ЏОНСОНА О ПОЗНАНИКУ КОЈИ НИЈЕ УМЕО ДА ХОДА И ЖВАЋЕ ЖВАКУ

Вашингтон дао Израелу карт-бланш

на палестинске жртве и разарања

* Објавио и ову прогнозу: „Сједињене Државе, без обзира да ли ће Трамп или Бајден победити 2024. године, вероватно ће заузети мање интервенционистички став, али ће се јаче противити жељи Европљана да бесплатно користе амерички безбедносни кишобран. Испоруке оружја Украјини вероватно неће задовољавати њене потребе, услед чега ће се пат-ситуација мењати на штету Кијева“

___________________________________________________

         ЗАПАД губи снагу покушавајући да се носи са неколико глобалних задатака истовремено – оценио је британски The Daily Telegraph.

         Навео је да је свет поново ушао у еру геополитике засноване на односу снага, али која се разликује од парадигме настале пре Првог светског рата.

         „У међународној арени је 2023. године много више играча него 1910-те. Линдон Џонсон се једном нашалио да је један од његових ривала био толико глуп да не може да жваће жваку и хода у исто време. Сам Џонсон је убрзо открио да је дубоко учешће Вашингтона у Вијетнамском рату преоптеретило Америку и оставило је неспособном да истовремено управља питањима унутрашње и спољне политике“ – указао је The Daily Telegraph.

         У истом контексту је наставио:

         „Сада рат у Појасу Газе прети да се прошири на Блиски исток, а владе разних земаља боре се да обуздају инфлацију. Западна алијанса предвођена Сједињеним Државама губи снагу, иако је у Украјини пат-ситуација, покушавајући да се некако избори са више геополитичких проблема одједном“.

         Британски лист посебно наглашава да успон Истока – који предводе Кина и Индија – доводи до пада релативне моћи Запада:

         „Поларизације у унутрашњој политици, које су у току од Вашингтона до Братиславе, оживеле су прагматичнији приступ сопственим националним интересима. Европска унија и Аустралија још увек не могу да се договоре о слободној трговини. Интернационализам у спољној политици бледи, уступајући место очигледном реализму у многим престоницама. Поново смо ушли у еру геополитике засноване на равнотежи снага“.

         The Daily Telegraph прогнозира:

          „Сједињене Државе, без обзира да ли ће Трамп или Бајден победити 2024-те, вероватно ће заузети мање интервенционистички став, али ће се јаче противити жељи Европљана да бесплатно користе амерички безбедносни кишобран. ЕУ ће, опет, тежити већој стратешкој аутономији, али ће поједине владе ускратити Бриселу средства за њено финансирање. Коначно, испоруке оружја Украјини вероватно неће задовољавати њене потребе, услед чега ће се пат-ситуација мењати на штету Кијева“.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари