Вашингтон брани Грузији да има „закон о страним агентима“ какав Америка има безмало 100 година

КИЛОМЕТАРСКА КОЛОНА ПРОТИВНИКА ЗАКОНА У ЦЕНТРУ ТБИЛИСИЈА СА ОТВОРЕНОМ ПОДРШКОМ САД

* Портпарол Стејт департмана Метју МИЛЕР: Сједињене Државе осуђују предлог грузијског закона о „страном утицају“ инспирисан Кремљом и лажне наративе којима га владини званичници промовишу. Због антизападне реторике и закона о страним агентима Грузија ризикује своје изгледе за чланство у ЕУ и НАТО

* САД, додао је, већ 32 године пружају помоћ грузијској економији и јачају њену „способност да одбија руску агресију. Међутим, Тбилиси погрешно процењује ту помоћ, што фундаментално подрива сарадњу две земље

___________________________________________________________________

          ПАРЛАМЕНТ Грузије одложио је своју пленарну седницу због покушаја демонстраната да упадну у зграду националног парламента.

          Парламент Грузије је 1. маја већином гласова усвојио предлог Закона о транспарентности страног утицаја.

          На састанку је дошло до туче посланика опозиције и владајуће партије Грузински сан.

          Током целог поподнева 2. маја десетине хиљада опозиционих демонстраната било је на централној улици - Проспекту Руставели. У дужини једног километра.

          Део демонстраната био је и на Тргу героја.

          Амбасада САД у Тбилисију подржала је демонстранте који се противе будућем „закону о страним агентима“.

          Саопштила је: „Ми смо уз народ Грузије, подржавајући његово право да дигне свој глас. Осуђујемо насиље над мирним демонстрантима, укључујући новинаре који прате демонстрације“.

          Додала је да је употреба силе за сузбијање мирног окупљања неприхватљива.

          Амерички Стејт департман саопштио је да због антизападне реторике и закона о страним агентима Грузија ризикује своје изгледе за чланство у ЕУ и НАТО.

          Његов портпарол Метју Милер додатно је нагласио:

          - САД већ 32 године пружају помоћ грузијској економији и јачају њену „способност да одбија руску агресију. Међутим, Тбилиси погрешно процењује ту помоћ, што фундаментално подрива сарадњу две земље.

          - Сједињене Државе, наставио је, осуђују предлог грузијског закона о „страном утицају“ инспирисан Кремљом и лажне наративе којима га владини званичници промовишу. Чланови владајуће странке јасно су ставили до знања да је сврха овог закона да ућутка критичаре и уништи живо грађанско друштво у Грузији, које у било којој демократској земљи служи као критичка провера владиних акција.

          На америчкој позицији је грузијска председница Саломе Зурабишвили која је најавила да ће ставити вето на Закон о транспарентности страног утицаја“.

           Контрирајући, премијер Иракли Кобахидзе је објавио да ће тај закон бити усвојен за две недеље, а блокада шефа државе превладана за четири недеље.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари