Вашингтон и Лондон почели преговоре о „великом споразуму“ о слободној трговини

ДЕЛЕГАЦИЈЕ ПРЕДВОДЕ ЛИЗ ТРАС (БРИТАНСКУ) И РОБЕРТ ЛАЈТХАЈЗЕР (АМЕРИЧКУ)

Роберт Лајтхајзер

        ВЕЛИКА Британија и Сједињене Државе одржале су прву рунду трговинских преговора ради закључивања билатералног споразума о слободној трговини.

        Британску страну на преговорима је представљала министар за међународну трговину Лиз Трас, америчку страну представљао је Роберт Лајтхајзер.

        У саопштењу о преговорима наведено је:

        „Две стране се слажу да ће споразум о слободној трговини допринети дугорочном благостању наших економија, што је од виталног значаја јер се опорављамо од изазова које поставља Covid-19. Трговински споразум је приоритет за обе земље јер ће ојачати међусобну трговину и инвестиције “.

        Трас је са своје стране још додала: „Сједињене Државе су наш највећи трговински партнер, а растућа трансатлантска трговина може помоћи нашој економији да се опорави од економских проблема повезаних са коронавирусом. Желимо да закључимо амбициозан уговор који ће отворити нове пословне могућности и донети нам више инвестиција и радна места“.

        "Ово ће бити историјски споразум који је у складу са америчким приоритетима и циљевима преговора које је Конгрес одредио", рекао је Лајтхајзер.

         Очекује се да ће у двонедељним разговорима учествовати око 30 радних група, које ће разговарати о свим аспектима будућег трговинског споразума.

         Споразум треба да ступи на снагу након 31. децембра 2020. године, када се завршава прелазни период повезан са сецесијом Велике Британије од Европске уније.

 


Слични садржаји

Коментари