Значајна новина: Хиперсоничне ракете Кинжал почели да носе и лансирају и Су-34

АМЕРИЧКИ MILITARY WATCH: ТО ЋЕ МНОГО ШТА ПРОМЕНИТИ У САВРЕМЕНОМ РАТОВАЊУ

Су-34

* Дописни члан руске Академије војних наука Александар БАРТОШ: Су-34 Русија има доста и још се серијски производе. Тај авион је првобитно био намењен за ударе по копненим циљевим. То га чини перспективном платформом за Кинжале. Сада ће наша авијација моћи да изводи знатно више Кинжал-удара по објектима Оружаних снага Украјине“

* „Кинажале“ ће носити и стратешки бомбардери Ту-22М3. Ово треба спојити са изјавом првог заменика генералног директора Ростеха, Владимира Артјакова, да се „Кинжали“ сада „производе масовно, односно у количинама које захтева Министарство одбране Русије“

* Према Министарству одбране РФ, Кинжал је у мају у Кијеву потпуно уништио радар и пет лансера америчког ПВО система Патриот

___________________________________________________________

         ВОЈНИ врх Русије направио је једну – на први поглед, не превише значајну -промену у расподели улога међу својим борбеним авионима која ће имати утицаја не само на даљи ток рата у Украјини.

         Хиперсоничне ракете „Кинжал“, које лете до 12 пута брже од звука, више неће носити и лансирати само авиони МиГ-31К, већ и Су-34.

         МиГ-31К нема много и више се не производе (само се постојећи модернизују). Су-34 има знатно више, а и даље се серијски производе. Осим тога, то је руски тактички пресретач са највећим долетом.

         Московски војни експерт Александар Бартош навео је да је један Су-34 „већ користио хиперсоничну ракету Кинжал дејствујући у ваздушном простору Украјине“. Још је додао:

         „МиГ-31 је брзи пресретач чија је главна намена борба против непријатељских авиона. Касније је та машина модификована за обављање других задатака, укључујући и ударе ракетама Кинжал“.

         Бартош је дописни члан руске Академије војних наука, додатно је открио:

         „Су-34 је првобитно био намењен за ударе на копнене циљеве. То га чини перспективном платформом за Кинжале. Сада ће наша авијација моћи да изводи знатно више Кинжал-удара по објектима Оружаних снага Украјине“.

         Бартош посебно указује да ће „Кинажале“ носити и стратешки бомбардери Ту-22М3.

         Ово треба спојити са изјавом првог заменика генералног директора Ростеха, Владимира Артјакова, да се хиперсонични ракетни систем „Кинжал“ сада „производи масовно, односно у количинама које захтева Министарство одбране Русије“.

         Према званичним подацима Министарства одбране РФ, Кинжал је у мају у Кијеву потпуно уништио радар и пет лансера америчког ПВО система Патриот.

         Прва борбена употреба ракета Кинжал извршена је 18. марта 2022. године током специјалне операције у Украјини. Тада су Ваздушно-космичке снаге Русије уништиле велико подземно складиште авио муниције Оружаних снага Украјине у селу Дељатин, у Ивано-Франковској област.

         Главни уредник војног листа „Арсенал Отаџбине“ Алексје Леонков посебно наглашава да ширење типова носача „Кинжала” повећава „способности аздухопловних снага Русије да одбију агресију потенцијалног непријатеља у зонама забране приступа и маневара”.

          Специјализовани амерички лист Military Watch оценио је да ће Кинжали под крилима Су-34 изменити много шта у савременим и будућим борбеним дејствима.


 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари