Москва извела већи део ратних бродова и подморница из Севастопоља – је ли то најава руске офанзиве?

НЕКИ ВОЈНИ ЕКСПЕРТИ СМАТРАЈУ ДА ЈЕ ТО СВОЈЕВРСНИ УВОД У ОПЕРАЦИЈЕ ПРЕМА НИКОЛАЈЕВУ И ОДЕСИ

Део руске Црноморске ратне флоте

* Амерички лиост The Wall Street Journal објавио је да је команда руске Црноморске ратне флоте три нападне подморнице и две фрегате већ преместила у друге луке - у Русији и на Криму. Тачније, да је главни део те флоте пребачен у Новоросијск, а неки бродови у кримску Феодосију

* Бивши командант Црноморске флоте адмирал Владимир КОМОЈЕДОВ: Ратни бродови из Севастопоља „распршени“ су тако да буду  одмакнути од украјинских ракета, али да буде сачувана њихова могућност извођења напада у било ком правцу

______________________________________________________

         ЗАПАД се опет узбудио због руских потеза поводом Украјине. А и режим у Кијеву.

         Само што је председник Абхазије, Аслан Бжанија, изјавио да ће се у њеном заливу Очамчира, појавити стална база за бродове руске морнарице, кренуле су тврдње и полутврдње да Русија изводи своје ратне бродове из Севастопоља и да их распоређује тако да не буду у домету западних ракета испоручених украјинској армији.

         Кремљ није коментарисао извештаје о пребацивању Црноморске флоте из Севастопоља, као ни о стварању поморске базе у Абхазији. У међувремену, у игру су ушли и други играчи...

         Амерички лиост The Wall Street Journal објавио је да је команда руске Црноморске ратне флоте три нападне подморнице и две фрегате већ преместила у друге луке - у Русији и на Криму. Тачније, да је главни део те флоте пребачен у Новоросијск, а неки бродови у кримску Феодосију.

         Исти лист наводи да сви оремештени руски бродови и даље могу да својим крстарећим ракетама гађају циљеве на територији Украјине.

         Сами Украјинци су за ударе по Криму користили британске крстареће ракете Storm Shadow (две су 22. септембра погодиле штаб Црноморске флоте у Севастопољу), и америчке ракете HIMARS и антирадарске ракете HARM.

         Бивши командант Црноморске флоте адмирал Владимир Комоједов нагласио је да су ратни бродови из Севастопоља „распршени“ тако да буду одмакнути од украјинских ракета, али да буде „сачувана њихова могућност извођења напада у било ком правцу“.

         Он је посебно нагласио да бродови у ратним условима не смеју бити груписани ни у једно, ни два „јата“:

         „Када је флота распршена, теже ју је открити и погодити“.

         Русија има озбиљну војну луку у (базу) у Новоросијску. Изграђена знатно пре Специјалне војне операције у Украјини.

         Руски војни експерти и аналитичари сматрају и да је „излазак флоте из Севастопоља“ један од знакова да војни врх Русије спрема значајне офанзивне операције у Украјини.

         Неки чак тврде да је „напуштање Севастопоља“ саставни део припрема руских операција према Николајеву и Одеси.

          Уверени су да ће бродови, подморнице, авиони и ракетни системи Црноморске флоте најдиректнијe учествовати у „операцији Одеса“. Са значајном улогом, чак и ако главни удари на украјинске снаге распоређене у Одеси и око ње буду долазили са копна.


 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари