„Ацетам“ да ракете-носачи буду за трећину јаче

РУСИЈА РАДИ НА ПРОИЗВОДЊИ И ТЕСТИРАЊУ НОВОГ РАКЕТНОГ ГОРИВА

         РУСКА Научно-индустријска организација „Енергомаш” почела је да ради на производњи првих количина „Ацетама”,  новог еколошки чистог ракетног горива. 

         „У оквиру Центра за иновациону делатност, уз ангажовање Института за хемијску физику Руске Академије Наука „Семенов”,  завршена је прва етапа истраживања у којој су опредељене физичке и термодинамичке карактеристике новог горива. Добијена је и потврда да је могуће коришћење „Ацетама” као космичког ракетног горива” - саопштио је „Енергомаш”.

         У тестирања „Ацетама” укључио се и федерални „Центар Келдиш”, а ново гориво за погон ракета носача им је омогућило повећано корисно оптерећења до 30 одсто.

         Тренутно је испројектована експериментална апаратура која ће омогућити добијање „Ацетама” у лабораторијским условима, проверу својстава безбедности његове  експлозивности и хемијске постојаности конструктивних материјала.

         У Иновационом центру Сколково ће се прећи  на следећи стадијум пројекта у оквиру кога је планирано инсталирање нове експерименталне опреме за добијање индустријских партија горива марке „Ацетам”.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари