ДОЛГОВ: Деловање НАТО у Либији тражи истрагу

Русија оспорила извештај експертске комисије Уједињених нација

          РУСИЈА  је довела у питање адекватност и објективност извештаја независне експертске комисије Уједињених нација која је оцењивала `деловање НАТО за време војне кампање у Либији`.

          Први човек руске дипломатије за људска права, демократију и владавину права, Константин Долгов, упозорио је: «Москва сматра неадекватним оцене комисије које се тичу погибије Моамера Гадафија, а још више – цивилних жртава војне кампање НАТО  у Либији».

          Комисија је била формирана фебруара 2011. а уњеном саставу су: Египћанин Чериф Басиуни, Јорданац Асма Хадер и Канађанин Филип Кирш (председник комисије који је претходно био на челу Међународног кривичног суда). А њен главни закључак је био: бројне и тешке злочине починиле су и снаге лојалне гадафију и њихови противници.

          Долгов је саопштио да Русија стоји на позицији да је НАТО  у Либији `силно одступио од мандата који је добио од Уједињених нација`, па наставио:

          «То тражи одговарајућу истрагу. Русија је спремна да у таквој истрази учествује, заједно са НАТО  и Уједињеним нацијама. Експерти комисије нису утврдили ништа конкретно поводом НАТО. Ништа, осим што су оценили да су се натовци у целини трудили да избегну цивилне жртве. Русија сматра да је управо та оцена апсулуно неадекватна. Такође: да сви злочини у Либији морају да буду расветљени».

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари