ЕУЛЕКС оптужен за кршење и свог мандата и Резолуције 1244

 

ЗА РУСИЈУ СУ КиМ И ЈАРИЊЕ - СРБИЈА!

 

ОФИЦИЈЕЛНА РЕАКЦИЈА РУСКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ

НА БЛОКИРАЊЕ ХУМАНИТАРНОГ КОНВОЈА

Блокирани конвој на Јарињу 

  • Руска дипломатија оптужила ЕУЛЕКС да под различитим изговорима - а излазећи изван оквира свог статусно неутралног мандата и противно недвосмисленим одредбама резолуције 1244 УН које предвиђају несметану доставу хуманитарне помоћи на Косово - блокира пролазак хуманитарног терета преко Јариња

            РУСКА дипломатија уложила је официјелни протест због блокирања проласка конвоја са хуманитарном помоћи на административном прелазу Јариње. За тоје изабрана релативно мека форма „коментара Министарства иностраних послова“, али већ довољно говори наглашавање (већ у наслову) да се протест улаже због „задржавања колоне... на административној граници покрајине Косово и Метохија (Србија)“. Факти преносе у целини текст коментара:

            МИНИСТАРСТВО за ванредне ситуације у сарадњи са Министарством иностраних послова РФ реализује налог председника Руске Федерације да се пружи хуманитарна помоћ српском становништву севера Косова. Као што се зна, у првој фази ове операције, авионом Ил-76 је у руско-српски хуманитарни центар у Нишу достављено 35 тона хране и апарата за грејање.

            У другој фази операције, у Косовску Митровицу су упућене две аутоколоне са (до) 50 возила натоварене агрегатима за струју, пећима, постељином, храном и посуђем. Прва колона је кренула 7, а друга 10. децембра. Прва колона се од 14. децембра налази испред контролно-пропусног пункта Јариње.

            Упорно радимо на томе да тој колони обезбедимо улаз у северни део Косова. Међутим, руководство Мисије ЕУЛЕКС, излазећи изван оквира сввог статусно неутралног мандата и противно недвосмисленим одредбама резолуције 1244 УН које предвиђају несметану доставу хуманитарне помоћи на Косово, блокира пролазак тог хуманитарног терета под различитим изговорима.

            Русија полази од тога да су међународне мисије на Косову дужне да се доследно придржавају својих мандата, у свему па и поводом пружања хуманитарне помоћи становништву Косова.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари