Гаспром отпочео производњу на огромном арктичком гасном пољу

ПУТИН УПОЗОРИО ВРХ НАЈВЕЋЕ РУСКЕ КОМПАНИЈЕ ДА ЕКСПЕРТИ ВЕЋ ГОВОРЕ О „РЕВОЛУЦИЈИ УЉАНИХ ШКРИЉАЦА”

         РУСКИ државни енергетски џин „Гаспром” покренуо је данас производњу на једном од највећих светских налазишта природног гаса које су совјетски научници открили још пре око 40 година на замрзнутом и до сада неприступачном Арктику.

         Председник Русије Владимир Путин је званично „притиснуо дугме” за почетак комерцијалне производње гаса на арктичком пољу „Бовањенково” на полуострву Јамал чије је откриће 70-их година прошлог века изазвало огромно узбуђење.

         Према процени „Гаспрома”, налазиште „Бовањенково” на северозападу Сибира садржи 4,9 билиона кубних метара гаса, што га чини једним од три највећа на свету.

         Истовремено је објављено да је Путин руководству гаспрома пренео своју забринутост због `измене конфигурације тржишта природног гаса повезану са растом испорука течног гаса и револуције коју изазивају уљани шкриљци`.

         Своју забринутост, Путин је огласио на заседању државне комисије за развој енергетског комплекса. При том је указао да је 2011. у САД производња гаса из шкриљаца достигла 214 милијарди кубних метара и да нове технологије омогућавају рентабилност такве производње гаса. Па закључио: „Политичари и експерти већ говоре о револуцији шкриљаца“.

         Русија, подвукао је Путин, мора респектовати све нове тенденције и заједно са партнерима из иностранства проналазити прихватљиве форме сарадње, истовремено повећавајући свој експортни потенцијал.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари