Инжењер космодрома Плесецк осуђен због предаје тајних података ЦИА

Одлука руског трећег окружног војног суда

* Водећи инжењер - потпуковник Владимир Нестерц - осуђен за «државну издају» на 13 година затвора уз `тешки рад`. Одузет му је и војни чин

* Нестерц је Американцима за новац предавао `податке о испитивањима најновијих стратешких борбених комплекса који су били државна тајна`

         ТРЕЋИ окружни војни суд осудио је водећег инжењера руског космодрома Плесецк - потпуковника Владимира Нестерца - на тринаест година затвора због предаје ЦИА података о испитивању руских борбених ракетних комплекса, саопштио је центар за односе са јавношћу Федералне службе безбедности РФ.

         «Током судске расправе Нестерец је признао кривицу. Укључујући и признање да је за новац предавао представницима ЦИА податке о испитивањима најновијих стратешких борбених комплекса који су били државна тајна» - каже се у саопштењу.

         Инжењер-потпуковник осуђен је за «државну издају». На казну затвра уз тешки рад. Одузет му је и војни чин.

         Ових дана је председник РФ Дмитриј Медведев објавио да је раскринкана активност у 2011. години 41 сарадника страних обавештајних служби. Такође, он је саопштио, да је откривено укупно 158 агената страних обавештајних служби међу којима је био и одређени број грађана Русије.

         Космодром Плесецк је смештен у Архангељској области, недалеко од града Мирни. Прво лансирање космичке летелице са овог космодрома је било 1966. године.

         Плесецк је једини космодром на територији РФ који у перспективи треба да буде главно место за старт већине космичких апарата, у првом реду важних за одбрану и безбедност земље.

         Са космодрома Плесецк лансирају се навигациони сателити из система «Глонас», који припадају министарству одбране РФ. Руско војно министарство је саопштило да се тамо испитује нова борбена опрема за ракете «Топољ».

         Како је раније саопштио новинарима прес секретар војно-космичке одбране пуковник Алексеј Золотухин са овог космодрома је 2011. године успешно лансирано свега седам космичких апарата различите намене, плус две интерконтиненталне балистичке ракете.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари