Историјски дефиле у Москви 2013: „Ступање на царство” у славу Романових

Русија ће свечано обележити 400 година од доласка на престо своје друге династије

* Дефиле ће имати одлике театрализованог карневала, а у њему ће учествовати стотине глумаца и статиста

* `Историјски шоу`треба да буде костимирана реконструкција традиционалног доласка чланова царске породице у Москву ради ступања на трон у Успенској цркви Кремља

* Замисао је да позоришно-карневалска инсценација буде одржана на унапред затвореним улицама Москве-  од Петровског путног дворца на Лењинском проспекту, који је у XVIII веку саграђен и био резиденција за одмор аристократа од дугог пута из Петербурга у Москву, до Црвеног трга или Мањежног трга

          ГЛАВНИ град Русије спрема се за 400. годишњицу од устоличења на трону Руске империје династије Романових. У спомен великог историјског разлома из 1613. – када су Рјуриковиче, након `велике смуте` наследили Романови – на  улицама Москве ће се 2013. одржати масовни театрализовани историјски дефиле «Ступање на царство».

          Учествоваће стотине глумаца и статиста. У плановима Департмана за културу града Москве планира се трошак за овај `историјски шоу` од пет милиона рубаља.

          Организатори обећавају да ће спектакл по садржини подсећати на карневал.  

          — За град овај догађај треба да буде уникалан — рекао је заменик директора за програме масовне културе музејског удружења «Музеји Москве», која је и иницијатор дефилеа, Људмила Гусарова.

          Према засмисли аутора, `историјски шоу`треба да буде костимирана реконструкција традиционалног доласка чланова царске породице у Москву ради ступања на трон у Успенској цркви Кремља. Замислили су да позоришно-карневалска инсценација буде одржана на унапред затвореним улицама Москве-  од Петровског путног дворца на Лењинском проспекту, који је у XVIII веку саграђен и био резиденција за одмор аристократа од дугог пута из Петербурга у Москву, до Црвеног трга или Мањежног трга.

          Удружење музеја ће припремити историјску информацију, док ће сценарио саставити фестивалска агенција која је победила на конкурсу за организацију дефилеа.

          Још није утврђен коначни списак догађања у главном граду Русије у част 400 година династије Романових.

          Прослава из 1913. године - поводом три века владавине Романових - била је једна од најграндиознијих у Европи почетком ХХ века. Свечаности су трајале од фебруара до августа у многим градовима Русије. Укупно је, израчунали су економисти, на прославу било потрошено више од 700 милијарди савремених рубаља.

          Нису, међутим, одушевљени плановима власти. 

          —  Сличне свечаности су умесне само у земљама са «живим» монархијама, каква је, рецимо, Шпанија. Московским властима би боље било да новац издвојен за јубилеј потроше за просперитет града - изјавио је виши научни сарадник Руског института за културологију Иван Грињко.

          Ипак, градски депутати и оци подржали су идеју да се округли јубилеј Романових прослави на улицама.

          У Француској, на пример, славе дан Париске комуне иако су људи према према том датуму равнодушни – објаснио је председник комисије Московске Думе за културу и масмедије Јевгениј Герасимов. Он је уверен ће масовни догађаји привући пажњу московске омладине да уче отаџбинску историју и изазвати интерес страних туриста.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари