Изгорео после 325 секунди лета

Руски теретни васионски брод "Прогрес" није долетео до "Алфе"

 

  • Остаци брода пали на обронке Алтаја, а експлозија била такве снаге да је безмало избијала стакла на прозорима у кругу од сто километара

 

          РУСКИ  теретни васионски брод „Прогрес М-12М“ – који је требало да достави храну, воду и све остало посади међународне космичке станице „Алфа“ – није стигао до одредишта. После 325 секунди лета, није успео да се одвоји од трећег степена ракете-носача „сојуз“, па је – не успевши да постигне потребну „орбиталну брзину“ почео да пада и делимично је изгорео у гушћим слојевима атмосфере.

          Комади „Прогреса“ пали су на Чојску област руске Републике Алтај. Нема података о жртвама, а шеф локалне администрације Александар Борисов је изјавио: „Експлозија је била такве снаге да стакла на прозорима само што нису испадала у радијусу од сто километара. За својих 40 година овако јаку експлозију нисам доживео“.

          „Прогрес“ је на „Алфу“ требало да достави поред остало: јабуке, лимун, поморанџе, црни и бели лук, гориво, књиге, медицинску опрему, доњи веш, средства за личну хигијену и препарате и апарате за научне експерименте.

          Укупан корисни терет био је 2,67 тона, укључујући и оно што су свом делу посаде упутили Американци.

          На „Алфи“ тренутно бораве Руси Андреј Борисенко, Александар Самокутјајев и Сергеј Волков, Американци Роналд Гаран и Мајкл Фосум и Јапанац Јаха Сатоши. Сви ће они наредних дана морати да штеде и на храни и на води.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари