Једина корисна ствар коју је Јељцин учинио је то што је одредио Путина за наследника

ИНТЕРВЈУ ШЕФА ИЗБОРНОГ ШТАБА ВЛАДИМИРА ПУТИНА, СВЕТСКИ

ПОЗНАТОГ ФИЛМСКОГ РЕЖИСЕРА СТАНИСЛАВА ГОВОРУХИНА (КРАЈ)

Станислав Говорухин

  • У Москви се обрће 84 одсто  руског новца, а она ништа не производи, само митингује. То и те како изазива револт у Русији. Уосталом, то је умногоме условило пораст Путиновог рејтинга. Баш то. Па још за западни новац! И још иду по савет у америчку амбасаду! То су добро одиграли у корист Путина
  • Не излазе сви на митинге против Путина својом вољом. Говоре да излазе да би код нас било као на Западу. А ја не желим, одвратна ми је та америчка демократија која је пред мојим очима срушила Југославију, успешну Либију, Ирак. Ја никада у животу не бих отишао код америчког амбасадора
  • Многи су изашли да бране уставна права, други да погледају журку, трећи - зато  што живе на страним донацијама, четврти - зато што је за њих најважније да направе русвај и уздрмају земљу да би се нешто десило и да би се могло учинити оно што су урадили са Либијом, Тунисом и Египтом. На митинг на Поклоној гори (за Путина) такође је дошло много радозналих
  • Упитан - зар вам Медведев вам није одговарао као председник -  Говорухин није крио: „Мени - није. Посебно ме погодио случај са Либијом. Да је Русија искористила право вета - не би била разорена успешна социјалистичка земља, ма какав гад да је био њен лидер. Не би погинула деца, жене и мушкарци, не би се земља претворила у рушевине и према Русији непријатељску енклаву
  • На опаску да Путин „не жели да привуче на своју страну креативну класу, већ само раднике и државне службенике“, Говорухин је узвратио: „А ко је креативна класа? Канцеларијски планктон? Сви наши новинари, укључујући и вас - је ли то креативна класа? А они који стварају, граде подводне крстарице, постављају цеви по дну Балтичког мора - то није креативна класа? На француском „крее“ - значи стварати. Они који стварају - јесу креативна класа. Нажалост, публика са Болотног трга не ствара. Управо она је не креативна класа 
  • На инсистирање интервјуера да „председник државе треба да је за све а не за одређени део друштва“, Говорухин је дословно рекао: Ја сам га (Путина) саветовао да се уопште не ослања на либералну интелигенцију. Нимало. Јер, она је у својој суштини издајничка. То је део друштва који је Лењин назвао не-мозак нације, него говно нације. Саветовао бих му да се не ослања на свакакве либералне писце, добитнике „Букера“, ауторе књига које се не могу читати. Ми имамо истинску интелигенцију на коју се и треба ослањати

         ФАКТИ преносе други део разговора московског интернет портала lenta.ru шефом изборног штаба Владимира Путина. Са човеком који има критички однос и према шефу државе Дмитрију Медведеву, и према владајућој партији (Јединственој Русији), и према неким Путиновим потезима.

         Станислав Говорухин је много шта што саветници и шефови изборних штабова у Србији не могу и не смеју бити. Дакле, читајте:

         Године 2000, када сте и сами били кандидат за председника, имали сте чак овакав плакат: „Злочини данашње власти свима су добро познати. Како је могуће гласати за континуитет такве власти?

         Говорухин: Тада сам тако размишљао. Ја се нисам огрешио у односу на сопствено мишљење. Сматрао сам да је то у односу на народ издајничка власт, а ово је његов наследник. Међутим, имао сам времена да видим шта је урадио Путин. Он је одмах, за годину дана, успоставио територијалну целовитост.

         Говорите ли о чеченском рату?

         Говорухин: О Дагестану.

         При том, за први рат ви прекоревате Јељцина.

         Говорухин: Он га је отпочео.

         А други ко је почео?

         Говорухин: Други чеченски рат је - успостављање територијалне целовитости Русије.

         А први рат - није успостављање територијалне целовитости Русије?

         Говорухин: Добро, успостављање, наравно ... (уздише). Ја сам био председник чеченске комисије, имам читаву књигу, и наши закључци - ко је крив и шта с ким учинити. Ја сам у том рату много времена провео, син ми је био рањен, ја сам бивао под паљбом. Ја уопште нисам на страни Чечена, али оно што је урадио Јељцин и његови команданти апсолутно је била издаја. Колико је момака изгорело у тенковима.

         Уопште, испоставило се да је за континуитет оне власти било могуће гласати. За неколико година показало се да једина корисна ствар коју је Јељцин учинио за своју земљу - то што је за одредио Путина за свог наследника.

         Заправо, нисте одмах у Путину препознали јунака генерације?

         Говорухин: Не, уопште не. Први сигнал за мене је било управо то како је изашао на крај са терористима.

         А допада ли вам се сад оно што се дешава на Кавказу? Тамо је сада ситуација веома сложена.

         Говорухин: Сада је, наравно, боље него пре Путина.

         Сада националисти имају популарну паролу „Доста је да хранимо Кавказ“. Је ли доста?

         Говорухин: Без обзира на то, нека двојица националиста били су у гостима код Кадирова и вратили су се одушевљени... „Доста смо хранили Кавказ“, „Доста смо хранили Москву“. Докле те пароле. Није доста да хранимо Москву? Овде се 84 одсто новца окреће а она ништа не производи, само митингује.

         То и те како изазива револт у Русији. Уосталом, то је умногоме условило пораст Путиновог рејтинга. Баш то. Па још за западни новац! И још иду по савет у америчку амбасаду! То су добро одиграли у корист Путина.

         Да, само још треба додати реченицу о томе да су они, који су изашли на Болотни трг, качили за одећу контрацептивна средства. Је ли то био некакав хумор?

         Говорухин: То је био хумор, али неуспешан. Човек који се шали, не може увек успешно да се шали. У овом случају то је била неуспела шала.

         Он је тада и о зомбијима говорио...

         Говорухин: Зомбијима сам се и ја смејао. Помислио сам: „Загризао си! Ако су они зомбији, онда си ти удав Каа. Било је смешно - жив човек.

         Управо због тих речи многи људи су изашли на улицу.

         Говорухин: Каква глупост, они у тој помијари дозвољавају себи да говоре шта хоће, а премијер не може да их назове зомбијима? Чак их није назвао мајмунима иако је имао право.

         Зашто?

         Говорухин: Зато што се мајмунишу. Не излазе сви својом вољом. Друго, кажу излазе да би код нас било као на Западу. А ја не желим, одвратна ми је та америчка демократија која је пред мојим очима срушила Југославију, успешну Либију, Ирак. Ја никада у животу не бих отишао код америчког амбасадора (енергично лупка о сто).

         Ви кажете да многи не излазе самоиницијативно на улицу. Имате ли доказе?

         Говорухин: Немам доказе, али многи по мајмунској навици излазе. Ето, 24. децембра телефонирао ми је Бондарчук, питао сам га: „Феђа, па што ниси на митингу?“. А он каже: „Нек иду у к.* сви“. А моја жена је чула разговор две девојке: „Где ћемо оставити ауто“. Не, ја ћу ипак узети возача. И ја ћу, а шта ћеш обући?“ Ето. Многи су изашли да бране уставна права, други да погледају журку, трећи - зато  што живе на страним донацијама, четврти, зато што је за њих најважније да направе русвај и уздрмају земљу да би се нешто десило и да би се могло учинити оно што су урадили са Либијом, Тунисом и Египтом. На митинг на Поклоној гори такође је дошло много радозналих.

         У медијима тврде да су већину на митингу чинили присилно доведени државни службеници и за новац изнајмљена публика.

         Говорухин: Ја то не знам и не верујем. А на Болотном су били за амерички новац.

         Ви то не знате!

         Говорухин: Не, то знам поуздано. Прочитајте књигу, у њој пише о томе. Ја знам веома много имена која финансирају све те процесе ради дестабилизације Русије.

         На Балотни трг су излазили људи а не организације...

         Говорухин: Неки су изашли због неодобравања непоштених избора. Они су ипак, били непоштени са свих страна. Шта, ви не знате како је Жириновски на пијаци разбацивао новчанице од 500 рубаља? Или не знате за подмићивање бирача ЛДПР у Тамбовској области? Или не знате како је у Чебоксару депутат из „Праведне Русије“ подмићивао бираче? Тамо то свако зна. 

         Не знам. Рекли сте да Медведев мало учествује у Путиновој кампањи. Касније сте то порекли...

         Говорухин: Ништа ја нисам порекао. Понављам, ја сам самостална личност, мене нико не може да усмерава. Ја тако и мислим, али сам се и тада оградио да, можда, он не треба због статуса председника.

         Али је, ипак, истина да је он некако ишчезао...

         Говорухин: Веома чудно. Он је и сам изјавио да је он до 7. маја председник. Он и треба да буде председник и да одреди свој став према разним питањима.

         Ви сте на почетку разговора рекли да ће само Путин спасити Русију. А Медведев вам није одговарао као председник или?

         Станислав Говорухин: Мени - није.

         Зашто?

         Говорухин: Посебно ме погодио случај са Либијом. Да је Русија искористила своје право вета не би била разорена успешна социјалистичка земља, ма какав гад да је био њен лидер. Не би погинула деца, жене и мушкарци, не би се земља претворила у рушевине и према Русији непријатељску енклаву.

         Одсуство санкција Савета безбедности није омело отпочињање рат у Ираку...

         Говорухин: Па што онда идете у америчку амбасаду ако видите да им ништа не смета да успостављају своју демократију по читавом свету? Кад рашчисте са Сиријом, баш их брига за одлуку Савета безбедности, тада ће према њима бити другачији однос у свету. Нама само недостаје светски жандарм.

         Ипак, како ја разумем, Путин не намерава да сарађује са људима са Болотног трга. Венедиктову је понудио да буде повереник и то је све?

         Говорухин: Добро је да је он одбио, а Путин није у праву што је то учинио. Зашто својим непријатељима нудити да буду повереници?

         Значи, Путин не жели да привуче на своју страну креативну класу? Само раднике и државне службенике?

         Говорухин: А ко је креативна класа? Канцеларијски планктон? Сви наши новинари, укључујући и вас - је ли то креативна класа? А они који стварају, граде подводне крстарице, постављају цеви по дну Балтичког мора - то није креативна класа? На француском „крее“ - значи стварати. Они који стварају - јесу креативна класа. Нажалост, публика са Болотног трга не ствара. Управо она је некреативна класа.  

         Председник треба да је за све а не за одређени део друштва.

         Говорухин: Ја сам га саветовао да се уопште не ослања на либералну интелигенцију. Нимало. Јер, она је у својој суштини издајничка. То је део друштва који је Лењин назвао не-мозак нације, него говно нације. Саветовао бих му да се не ослања на свакакве либералне писце, добитнике „Букера“, ауторе књига које се не могу читати. Ми имамо истинску интелигенцију на коју се и треба ослањати.

         Путин, ипак, има прилично либералан економски програм. Вероватно вам се то не допада?

         Говорухин:  Делимично, да. Мислим да се у ово, за земљу тешко време док још није обновљено све оно што су разорили либерали и западни саветници, не треба ослањати на либералну интелигенцију. Кад будем имао прилику обавезно ћу му то рећи.

         Значи, ви још нисте с њим искрено разговарали?

         Говорухин: Дуго смо разговарали, али га нисам видео већ више од недељу дана. Јуче смо се видели, али нисмо стигли да разговарамо, само да се нашалимо.

         Јесте ли видели Путинов последњи чланак о политичким реформама? У њему је поновио све тезе из поруке Медведева са либералним променама...

         Говорухин: Е, то ме брине.

         Али сте шеф његовог штаба?

         Говорухин: Да.

         То је веома либерално.

         Говорухин: Да, можда.

         Разговарао: Иља Азар

         Превела: Ксенија Трајковић

Говорио је само о оном делу либералне интелигенције

која не ствара ништа

ПУТИНОВ ШТАБ „ПРОТУМАЧИО“ ГОВОРУХИНОВЕ РЕЧИ О ИНТЕЛИГЕНЦИЈИ

         РИА Новости. Режисер Станислав Говорухин, шеф изборног штаба кандидата за председника РФ, премијера Владимира Путина, у излагању о интелигенцији говорио је само о онима који не стварају ни моралне ни духовне вредности, саопштио је у понедељак представник штаба за РИА Новости.

         У интервјуу за интернет-издање Лента.ру Говорухин је рекао да би будућем председнику препоручио да се „не ослања на либералну интелигенцију“, јер је тај део интелигенције, коју је Лењин назвао не-мозак нације, него г... нације“ по својој суштини издајничка“. „Ми имамо истинску интелигенцију на коју се и треба ослањати“, - рекао је Говорухин.

         Говорухин је имао у виду управо то што је рекао - наравно, он није говорио о читавој руској интелигенцији, његове речи су се односиле само на оне који не стварају никакве вредности, ни моралне, ни духовне, - рекао је представник штаба.

         Критикујући „буржоаску интелигенцију“ Лењин је у писму Горком 1919. г. написао да „помагачи буржоазије“, „интелектуалци, слуге капитала“, „они који уображавају да су мозак нације“, уствари, нису мозак, него „г...“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари