КОНУЗИН: Вештачка подела инвеститора на евроатлантске и остале

ЗАМЕРКА РУСКОГ АМБАСАДОРА

ОРГАНИЗАТОРИМА КОПАНИК БИЗНИС ФОРУМА

  • Наша је обавеза да помогнемо Србији, оценио је амбасадор Александар Конузин
  • „Сигуран сам да би НИС пропао, да би се - да га није купио Гарспромњефт - сам урушио или би га купио неки инвеститор и затворио као неподобну конкуренцију“    

         АМБАСАДОР Руске Федерације у Србији Александар Конузин - иступивши на Копаник Бизнис форуму - изјавио је да његова земља није просто спремна да настави да инвестира у Србији. Јер, при том је подвукао: „Наша је обавеза да помогнемо Србији“.

         Наглашавајући да на то указује само зато што сматра да то није за Србију добро, организаторима скупа на копаонику је замерио што су инвеститоре поделили на евро-атлантске и оне из других земаља, међу које су укључили и Јапан и Рисија.

         Руски амбасадор је био сасвим јасан: „То је вештачки приступ“, упозорио је и истакао да међу инвеститорима не постоји разлика на основу тога из којих земаља долазе. Чак је поставио питање: Зар руске паре нису добре?

         Он је навео пример успешног пословања Нафтне индустрије Србије од када ју је преузео Гаспромњефт. Па наставио:

         „Сигуран сам да би НИС пропао, да би се - да га није купио Гарспромњефт - сам урушио или би га купио неки инвеститор и затворио као неподобну конкуренцију“.     

         Конузин је предочио да су руске фирме заинтересоване за улагања у Србију, па прецизирао - у област грађевине, информационих технологија, туризма. Оценио је да „не иде све глатко“ и да су неки инвеститори одустали, што због недовољног искуства, што због услова пословања.

         Конузин је подсетио да је Русија - са пласираних од 2,5 милијарди долара - један од највећих иностраних инвеститора у Србији. Са жаљењем је указао на велико кашњење у реализацији руског кредита од 800 милиона долара намењеног железничкој инфраструктури у Србији. Па наставио:

         „Срамота ме је што тај кредит ни после три године од договора председника Србије и Русије и две и по године од потписивања споразума није реализован. Ја се трудим да се то убрза, а застој је настао због тога што српски стручњаци нису завршили рад на техничким пројектима, од којих су неки започети пре 20 година“.
 
         Као оправдање за „српску страну“, навео је да је Србија у том периоду била под санкцијама, у којима су уследила и драматична дешавања на Косову, бомбардовање.

         Руски амбасадор је подвукао да само српскаенергетика може да апосорбује 10 до 15 милијарди евра улагања. При том је подсетио на гасовод Јужни ток, назвавши га „великим пројектом, подсећајући да његова градња почиње већ у овој години, а да ће бити завршен 2016.

         Уситом контексту је поменуо и могућу изградњу неколико гасних електрана, улагања у обновљиве изворе енргије и ново складиште гаса.

         На једном панелу су говорили амабасадори западних земаља, и други на којем су поред њега дипломатски представници Јапана и неутралне Швајцарске.

         „Зар нам је потребан такав вештачки приступ“, запитао је Конузин.

         „Каква је разлика у природи инвестиција које долазе из САД, Јапана, Русије, Швајцарске”, питао је Конузин. Према његовим речима, треба да се ради заједно, на заједничким пројектима.

         „То треба да буде опредељење Србије“, закључио је Конзин који је, иначе, на панелу говорио на руском, али је примедбу организаторима саопштио на енглеском језику.

         Амбасадор Конузин каже да је Русија спремна да настави да инвестира у Србији и да би било најбоље да на пројектима руске фирме учествују заједно са улагачима из земаља Европске уније (ЕУ).

         Конузин је рекао да постоји интересовање руских фирми за улагање у Србију у област грађевине, информационих технологија, туризма, али је истакао да „не иде све глатко“ и да су неки инвеститори одустали, што због недовољног искуства, али и услова пословања.

         Амбасадор Русије сматра да се српска страна ипак може разумети, јер је у том периоду земља била под санкцијама, а уследила су и драматична дешавања на Косову, бомбардовање.

НИС би пропао да није било Руса

         „Наша је обавеза да помогнемо Србији“, рекао је Конузин и навео пример успешног пословања Нафтне индустрије Србије (НИС) од када ју је преузео Гаспромњефт.

         „Сигуран сам да би НИС пропао, сам се урушио или би га купио неки инвеститор и затворио као неподобну конкуренцију, да га није купио Гарспромњефт“, казао је он.

         Додао је да „нису незналице и неморални људи они који су тврдили да није добро што је НИС продат Граспромњефту“, већ да су „били у заблуди“.
         
         Према речима Конузина, руске инвестиције и инвеститори нису у Србији усмерени на остварење тренутне зараде и „брзе паре“ већ на перспективу развоја земље.

         Он је указао да пословни резултати НИС-а показују да је било непотребна ранија политизација уговора којим је већински део српске компаније продат руском партнеру.

         Додао је да „нису незналице и неморални људи они који су тврдили да није добро ссто је НИС продат Граспромњефту“, вецх да су „били у заблуди“.

         Амбасадори Немаццке, Сједињених Америццких Дрззава (САД), Велике Британије, Италије и Француске, земаља које су најзнаццајнији спољнотрговински партнери Србије, оценили су данас да цхе додељивање статуса кандидата Србији за ццланство у ЕУ повецхати присуство страних инвеститора и створити предвидљивији привредниамбијент.

         Амбасадорка САД Мери Ворлик изјавила је да је одлазак Ју-Ес стила из Србије био тесска одлука за ту компанију, али и за америццку владу, и истакла да су отеззани услови пословања једини разлог за напуштање трззисста Србије.

         „То је једини разлог и то не одражава нас став о пословању у Србији“, рекла је Ворлик и додала да код компанија из САД влада уверење да Србија има конкурентске предности када је рецц о условима пословања.

         Ворлик је подсетила да су САД до сада у Србију улоззиле око 1,6 милијарди долара, наводецхи да намеравају да то и даље ццине кроз инвестирање у области попут обновљивих извора енергије, рударство.

         Амбасадорка САД је честитала Србији статус кандидата и изразила оццекивање да цхе Србија ускоро добити датум преговора, истакавсси да САД подржавају европске интеграције целог Балкана.
 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари