Позив водећим светским научницима да истраживања и каријеру наставе у Русији

ИНИЦИЈАТИВА РУСКОГ ПРЕДСЕДНИКА ДМИТРИЈА МЕДВЕДЕВА

  • Изузетно је важно да код нас долазе и раде највећи научни ауторитети данашњице. То ће позитивно утицати и на размишљања наших научника јер ће из непосредне близине моћи да посматрају чему теже најбољи. Дакле, у нашем је интересу да у Русију позивамо највеће стране научне ауторитете. То треба да постано нормално и обично - оценио Медведев

        РУСКИ председник и вероватни будући премијер, Дмитриј Медведев, најавио је да ће његова земља створити потребне услове да би водећи светски научници – којима ће бити наредних година упућивани позиви да дођу у Русију и да у њој наставе каријеру – имали мотив да те позиве приухватају.

        Своје нове идеје, Медведев је изложио групи младих руских научника и предузетника повезаних са науком са којима се срео у иновативно-образовном центру «Сколково». При том је још рекао:

        «Изузетно је важно да код нас долазе и раде највећи научни ауторитети данашњице. То ће позитивно утицати и на размишљања наших научника јер ће из непосредне близине моћи да посматрају чему теже најбољи. Дакле, у нашем је интересу да у Русију позивамо највеће стране научне ауторитете. То треба да постано нормално и обично».

        Први корак у овом правцу Русија је већ направила.

        Руско Министарство науке је почетком године расписало међународни конкурс «бављење истраживачким радом у научним установама на територији Руске Федерације». А у септембру су већ била позната имена 40 иностраних добитника грантова вредних до 150.000.000 рубаља

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари