Муфтија Зукорлић је политички ислам у акцији

ПРВИ КАНАЛ РУСКЕ ДРЖАВНЕ ТЕЛЕВИЗИЈЕ О РАДИКАЛИЗАЦИЈИ ИСЛАМА НА БАЛКАНУ

  • Крхки мир у Македонији се свих ових година одржава на бесконачним уступцима албанској мањини и присуству страних трупа. Трагедија која се десила уочи Ускрса, кад су код Скопња убијена петорица Македонаца, била је први покушај да се распали тињајући конфликт два народа који је подстакла трећа наднационална сила
  • Гордана ЈАНКУЛОВСКА, министар унутрашњих послова Македоније: «Ви питате - одакле радикализам у Македонији? Исто одатле, одакле и у Америци!» 
  • Џевад ГАЛИЈАШЕВИЋ, директор босанског одељења Експертског савета за Југоисточну Европу за борбу против тероризма и организованог криминала: «Да ли вам је познато колико је простора дато Босни у извештајима сенатске комисије САД за истраживање терористичког акта од 11. септембра у Њујорку? Само 2 странице од 500. И то без обзира на то што су главни његови извршиоци били босански држављани!
  • Муамер ЗУКОРЛИЋ, муфтија Исламске заједнице у Србији: «Активирање Турске, чије се присуство осећа овде на Балкану, није потпуно самостално, већ је последица жеље да се поново поделе карте у светској игри. Дакле: последица заинтересованости глобалних играча да Турској предају контролу исламског фактора у овом региону»
  • Аутор емисије Јевгениј БАРАНОВ: Када се на прошлим мајским изборима кандидовао за председника Србије, муфтија је свима продемонстрирао шта је то политички ислам у акцији. Катастрофом се може завршити покушај коришћења ослобођене енергије ислама за своје циљеве. Ту не помаже претварање да се ништа не дешава. Поготово што је овде реч о Балкану, региону избразданом туђим геополитичким игарама, одакле се до било које веће европске престонице колима стиже за само неколико часова

         ПРВИ канал руске државне телевизије направио је – у оквирима недељне аналитичке емисије Воскресное времја – посебан прилог о о опасностима ширења и активирања радикалног ислама на Балкану. ФАКТИ својим читаоцима дају пуни садржај тог аналитичког прилога:

         Петар ТОЛСТОЈ, водитељ програма Васкресное времја: На Балкану поново нараста међунационална напетост. Базе за обуку исламских бојовника појављују се не само у муслиманској Албанији. При потпуној равнодушности ЕУ, `пузећи` - упоредо са ширењем исламског утицаја – се множе и на традиционално правослвној територији бивше Југославије.

         Из Македоније репортажа Јевгенија Баранова:

         На шпици пише: Зелени коридор

         Јевгениј БАРАНОВ, специјални дописник Првог канала са Балкана: У тајним базама на Косову бојовници сиријске опозиције пролазе борбену обуку. Овакве новости, које се преносиле новинске агенције још почетком маја, практично су остале непримећене, без обзира на сву сензационалност. У интервјуу нашем програму, министар унутрашњих послова Косова, Бајрам Реџепи, признао је да Косово преговара са сиријским опозиционарима, као и да његове јединице обучавају људе из Либије, а што се тиче припрема бојовника из Сирије, он рекао да о томе ништа не зна, али му се ипак омакло да оно чиме се бави НАТО на Косову не улази у сферу његове компетенције. 

         Општепознато је шта су у ствари војно крило сиријске опозиције и нова либијска власт јер су и једни и други инструисани и подстрекавани од Муслиманске браће, руковођени Ал Каидом и финансирани из сефова Саудијске Арабије. Поново постављено питање о нарастајућој улози раидкалних исламиста у овом делу Европе из познатих разлога се поново појавило.

         БАРАНОВ: При грувању артиљеријског оружја негде у далекој Сирији и паничнним крицима да свет све више клизи у нови талас економске кризе - тиха јека појединачних пуцњева овде на Балкану се и не чује. Међутим, упркос привидној мирноћи ових простора, који су за Европу дубока провинција, овде се већ одигравају процеси чије је последице тешко предвидети. Довољно је да се сетимо да је, у босанском Сарајеву, само један пуцањ пре 100 година свет гурнуо у хаос Првог светског рата.  

         БАРАНОВ: Уочи Ускрса, 12. априла, у околини македонске престонице Скопља, откривена су тела петорице убијених Словена - Македонаца, од којих су четворица били малолетници. Положај тела и карактер рањавања полицији није дао простора за сумњу да су ови несрећници убијени из непосредне близине.

         Талас протеста словенске омладине прекинула је опсежна полицијска акција, без преседана, под називом `Монструм`, током које је, у предграђу Скопља Арачинову, кога претежно насељавају Албанци, било ухапшено двадесет људи под сумњом да су криви за зверско и немотивисано убиство. Следећег јутра албанска омладина је запљуснула улице македонске престонице узвицима «Алаху Екбар».  

         Цела ствар се после изјаве министра унутрашњих послова Македоније Гордане Јанкуловске нашла у ћорсокаку.

         Гордана ЈАНКУЛОВСКА, министар унутрашњих послова Македоније: «На основу података којима располажемо, неки од ухапшених су следбеници радикалног ислама који су учествовали у ратним дејствима против НАТО трупа у Авганистану и Пакистану. Њихов циљ је био да посеју атмосферу страха и нестабилности у земљи».

         Македонија је сићушна република која се без крви растала са Југославијом, али је десет година након проглашења независности, а две године после уласка контингента НАТО у земљу, доживела грађански рат. Престоница Скопље, као и остатак земље, подељено је на два дела: македонски и албански.  Крхки мир се свих ових година одржава на бесконачним уступцима албанској мањини и присуству страних трупа на територији земље. Ако је веровати госпођи министру, онда је трагедија која се десила уочи Ускрса, била први покушај да се распали тињајући конфликт два народа који је подстакла трећа наднационална сила. 

         Гордана ЈАНКУЛОВСКА, министар унутрашњих послова Македоније: «Без обзира на проблеме, који су иманентни нашем региону, он уопште није изолован од остатка света и светских тенденција. Ви питате - одакле радикализам у Македонији? Исто одатле, одакле и у Америци!». 

         Џевад Галијашевић, директор босанског одељења Експертског савета за Југоисточну Европу за борбу против тероризма и организованог криминала, за време грађанског рата у Југославији борио се на страни босанских муслимана у чину капетана. Он је уверен да извор радикализма међу  балканским муслиманима, треба тражити у активностима САД у овом региону.

         Џевад ГАЛИЈАШЕВИЋ: «Европа нема довољно могућности да прати и адекватно оцењује вишегодишње напоре Американаца у изградњи такозване Зелене трансверзале према Европи, на територији вечног непријатељства између балканских муслимана и православних. Европа упорно не жели да види да ће будући конфликт, чије семе обилно наводњава на Балкану, неминовно дестабилизовати и њу саму. Уместо тога она Балкану ужурбано затвара врата Европске Уније, препуштајући овдашњу ситуацију ћудима судбине».  

         Први пут се Балкан са радикалним исламом сусрео средином `90-тих година за време грађанског рата у Босни. Вехабизам се овде појавио истовремено са муџахединима који су из Авганистана понели ратно искуство. Он је на овај простор пребачен новцем Саудијаца и толеранцијом Сједињених Држава. Земља је, након завршетка рата, прешла под потпуну контролу Вашингтона.

         Џевад ГАЛИЈАШЕВИЋ: «Да ли вам је познато колико је простора дато Босни у извештајима сенатске комисије САД за истраживање терористичког акта од 11. септембра у Њујорку? Само 2 странице од 500. И то без обзира на то што су главни његови извршиоци били босански држављани! Американци нису били заинтересовани да јавност сазна шта се дешава у Босни. Истовремено, испоставило се да босанске пасоше такође поседују и   учесник терористичког напада на железничку станицу у Мадриду и двојица криваца за експлозије у лондонском метроу».

         БАРАНОВ: Активност исламиста у Босни већ постаје разлог сукоба међу самим муслиманима. Ево, сцене пред Царском џамијом у Сарајеву где су вехабије имале намеру да започну проповед. Окупљени становници Сарајева препречили су им пут у џамију.

         Муџахедин: «Ја те не познајем жено!»

         Жена: «И не треба да ме познајеш. Вратите нам нашу децу коју сте одузели. Шта тражите овде?»

         Муџахедин: «Ово је земља Алаха!»

         Жена: «Није, ово је Босна!»

         БАРАНОВ: У јесен 2007. године босански државњани су покушали да дигну у ваздух америчку амбасаду у Бечу. Прошле године, 28. октобра, један младић је отворио ватру на зграду америчке амбасаде у Сарајеву. Нешто пре тога он је ухапшен уз сумњу да је припремао атентат на америчког амбасадора у Београду. Американцима су недвосмислено дали до знања да је њихова самоувереност - да су у стању да управљају свим процесима - овде, на Балкану, привидна.

         Муамер ЗУКОРЛИЋ, муфтија исламске заједнице у Србији: «Активирање Турске, чије се присуство осећа овде на Балкану, није потпуно самостално, већ је последица жеље да се поново поделе карте у светској игри. Дакле: последица заинтересованости глобалних играча да Турској предају контролу исламског фактора у овом региону».

         БАРАНОВ: Муфтија Муамер Зукорлић је несумњиви лидер у Рашкој области Србије, која се граничи са Босном и Косовом, а коју локално, претежно муслиманско становништво, више воли да на турски начин назива Санџаком. Када се на прошлим мајским изборима кандидовао за председника Србије, муфтија је свима продемонстрирао шта је то политички ислам у акцији. Зукорлић инсистира на томе да је активирање радикалних исламиста у региону последица непаметног односа према исламу, посебно оних који са исламом немају ама баш никакве везе.

         ЗУКОРЛИЋ: «Сви - и глобални и локални играчи - треба да се помире са тим да су прошла времена када су могли да контролишу ислам преко лидера које су сами направили. Готово је са тим! Ислам је моћна енергија која се ослободила и којом не могу да се играју поготово они који не познају њена својства».

         БАРАНОВ: Муфтија, несумњиво, алудира да је управо он тај који уме да управља том енергијом. Иза свега реченог, назире се нескривена уцена. Међутим, нема сумње да је он у једном у праву. Катастрофом се може завршити покушај коришћења ослобођене енергије ислама за своје циљеве. Ту не помаже претварање да се ништа не дешава. Поготово што је овде реч о Балкану, региону избразданом туђим геополитичким игарама, одакле се до било које веће европске престонице колима стиже за само неколико часова.

         Јевгениј Баранов, Игор Критсков, Горан Шимпрага и Виталиј Зајцев Васкресное времја

 

         Линк репортаже: http://www.1tv.ru/news/world/209624

         Превео и приредио: Горан Шимпрага

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари