Само USAID у руско „грађанско друштво“ уложио више од 2,5 милијарде долара

Водећи коментатор Првог канала руске државне телевизије Михаил Леонтјев у ауторској емисији ОДНАКО

* Америчка администрација спрема се да оснује Фонд за подршку цивилном друштву у Русији. А на територији Русије већ функционише читава мрежа различитих структура које директно или индиректно финансирају Сједињене Државе. Само једна од њих - Агенција САД за међународни развој (USAID) – за последњих 15 година инвестирала је у руско „грађанско друштво“ више од 2,5 милијарде долара

* А још се директно из америчког буџета финансијрају филијале Националног демократског института, Међународног републиканског института, Бироа за међународне програме Стејт департмента. Плус бројни приватни фондови

* Амбасадор САД Мајкл Мекфол нема разлога за бригу. Нико га неће протеривати из Русије! Претходни контакт са Мекфолом је толико скупо коштао наше опозиционере да ће ускоро почети да беже од њега 

* Код сваког политичара, који има неке амбисије у Русији, већ се појавило јасно разумевање: да су јавни контакти са неким амбасадама опасни по њихово политичко здравље

         ИЗЛАЗЕЋИ у сусрет жељама трудбеника који су, узгред речено, управо због тога у великим групама излазили на улице, администрација САД спрема се да оснује Фонд за подршку цивилном друштву у Русији.

         Амбасадор САД Мајкл Мекфол, иступивши у Вашингтону, рекао је да недавни протести у Русији нису усмерени на свргавање режима, већ да представљају буђење цивилног друштва. И да зато Обамина администрација има намеру да оснује Фонд за подршку цивилном друштву у Русији и да је већ упутила одговарајући предлог у Конгрес.

         Заиста: зашто би они некога свргавали?! Па ради се искључиво о бризи за цивилно друштво! Истина, није баш сасвим јасно шта им треба да оснивају још једну изазивајућу структуру у условима када већ постоји огроман број истих таквих. 

         На територији Русије функционише читава мрежа различитих структура које директно или индиректно финансирају Сједињене Државе. Само једна од њих - Агенција САД за међународни развој (USAID) – за последњих 15 година инвестирала је у руско „грађанско друштво“ више од 2,5 милијарде долара. А још се директно из америчког буџета финансијрају филијале Националног демократског института, Међународног републиканског института, Бироа за међународне програме Стејт департмента.

         Плус бројни приватни фондови: Фордов Фонд, Мекартуров, Сорошев, Карнеги, Фридом Хаус. Сви они унакрсно опрашују руске НВО: Фонд „Нова Евроазија“, „Покрет за људска права“, „Међународни центар за људска права“, „Московски хелсиншки одбор“, „Асоцијацију за цивилно образовање“, Комитет мајки војника, Коалицију „Голос“ и безброј различитих структура које се баве развојем информационих технологија, пословног, хуманитарног, сексуалног и сваког другог образовања.

Михаил Леонтјев

         За нови фонд постоји једноставно објашњење. Цео низ организација за људска права, које су на јаслама Америке, уложио је протест америчкој администрацији због признања резултата избора у Русији. Могуће је њихов московски ментор Мекфол управо то доживео као молбу за допунску материјалну помоћ. Могуће је да је он у томе у праву. Једино што Мекфолу не допире до мозга јесте да такво деловање његови званични партнери У Русији могу доживети као јавни непријатељски акт.  

         «Искрено говорећи, шокирали су ме антиамериканизам и напади на мене лично» – изјавио је Мекфол. – Нисмо очекивали тако нешто после свих напора за ресетовање наших односа. Међутим, било нам је објашњено да је то само део председничке кампање. Није ми био одбијен ни један сусрет са представницима руских власти свих нивоа.»

         Мекфол је теоретичар и практичар такозване «паралелне демократије». То је оно када једном руком градите конструктивне односе са властима неке земље, а другом - још конструктивније - са њеним непријатељима.

         Инсерт из филма: «Како ћете објаснити присуство ове даме овде?» «Грофе, кунем вам се, она је чиста и невина пред вама». «Ви сте полудели!»

         У суштини, термин "RESETOVANJE" се на руски преводи као - "обећање лудом радовање". Стварно, откуд се ту нашао антиамериканизам? О блажена простото!

         У суштини, Мекфола нам је сам Бог послао, а не Стејт департмент! Мада, они ипак не схватају да сами ту исту опозицију доводе у шкрипац.

         Претходни контакт са Мекфолом је толико скупо коштао наше опозиционере да ће ускоро почети да беже од њега!   

         «Мислим да то са фондом није добра идеја – изјавио је шеф партије «Јаблоко» Сергеј Митрохин. – Цивилном друштву у Русији нису потребни никакви специјални центри помоћи из иностранства. Не може се споља градити грађанско друштво».

         Амбасадор Мекфол нема разлога за бригу. Нико га неће протеривати из Русије! Напротив, смириваће га, биће чак и чајем нуђен. Чудно је само то што је амбасадор превидео једну очигледну чињеницу.

         Код сваког политичара, који има неке амбисије у Русији, већ се појавило јасно разумевање: да су јавни контакти са неким амбасадама опасни по њихово политичко здравље.

         Линк репортаже: http://www.1tv.ru/news/leontiev/201521

         Превео: Горан Шимпрага

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари