МЕДВЕДЕВ: Не слажем се са вашим захтевима, али ћу наложити да се провере ваше примедбе

РУСКИ ПРЕДСЕДНИК ПРЕКО ФЕЈСБУКА ОДГОВОРИО ОНИМА

КОЈИ ПРОТЕСТУЈУ ЗБОГ ПАРЛАМЕНТАРНИХ ИЗБОРА

  • Централна изборна комисија саопштила да се коначни изборни резултати могу оспоравати - једино преко суда
  • Руски комунисти, који су остварили најбољи изборни резултат после владајуће Јединствене Русије, изјавили су да су избори били фарса и да се критички односе према „изјави Медведева“
  • Лидер партије Јаблоко, Сергеј Митрохин, позвао је Медведева да нареди државним истражним органима да отворе кривично  дело „фалсификовање изборних резултата“.  Он је иницирао и обраћање Врховном суду Русије са захтевом да пониште протекли и закажу нови избори у Државну Думу

            РУСКИ председник Дмитриј Медведев одговорио је на захтеве незадовољних у Москви и више других градова широм земље који преко митинга изнуђују поништавање парламентарних избора. Учинио је то преко Фејсбука и поручио им: да се не слаже са паролама и захтевима са Болотног трга, али да ће наложити да се тврдње опозиције о изборним неправилностима.

            „Устав Русије свим грађанима гарантује слободу окупљања и право да исказују своја мишљења и ставове. Неки су то своје право искористили 10. децембра. Добро је што су митинзи и протести протекли у оквирима закона. Међутим, не слажем се ни са паролама, ни са захтевима који су се чули на митинзима”, написао је Медведев.

            Ово „ни са захтевима“ односило се на инсистирање демонстраната да се избори или у целини пониште и закажу нови или да се изнова преброје листићи на свим бирачким местима са којих је било примедби, а председник Централне изборне комисије (ЦИК) Владимир Чуров поднесе оставку. Међутим, сама Комисија је већ обзнанила: да се, по закону, објављени изборни резултати могу оспоравати једино у - суду!

            Истовремено је саопштила: да је 99 одсто жалби политичких партија на ток и резултате гласања било решено - у њихову корист.

            При оваквом стању ствари, нејасно је да ли речи Медведева значе да ће ЦИК поново проверавати свој сопствени ради или ће уследити нешто друго. Већ су се појавиле претпоставке да би могла бити формирана „специјална председничка комисија за контролисање оних који буду проверавали“. Али, засад потпуно незваничне и непотврђене.

            Руски комунисти, који су остварили најбољи изборни резултат после владајуће Јединствене Русије, изјавили су да су избори били фарса и да се критички односе према „изјави Медведева“.

            Лидер партије Јаблоко, Сергеј Митрохин, позвао је Медведева да нареди државним истражним органима да отворе кривично  дело „фалсификовање изборних резултата“.  Он је иницирао и обраћање Врховном суду Русије са захтевом да пониште протекли и закажу нови избори у Државну Думу.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари