МЕДВЕДЕВ: Споразум о Евроазијској економској унији - до 1. јануара 2015.

МОСКОВСКИ САМИТ ЛИДЕРА ИНТЕГРАЦИЈЕ ДРЖАВА

НА ПОСТСОВЈЕТСКОМ ПРОСТОРУ КОЈА ЈЕ У ФОРМИРАЊУ

  • Данас смо се подсетили пута који је у свом формирању прошла Европска унија - од почетака 60-их година, чак и од 50-их, па преко Мастрихта до Лисабонског споразума из 2007. године. Сагласили смо се да ми пред собом немамо толико времена. Да имамо на располагању - за све - само нешто више од две године. У том времену морамо завршити све преостале послове - саопштио је руски председник Дмитриј Медведев
  • Самиту су присуствовали још председници  Белорусије, Казахстана, Киргизије и Таџикистана, а у „статусу посматрача“ - и председници Јерменије, Молдавије

        РУСКИ председник Дмитриј Медведев објавио је у Москви да ће међудржавни уговор о формирању Евроазијске економске уније бити потписан до 1. јануара 2015. године.

        Медведев је ово најавио после заседања лидера држава ове интеграције на постсовјетском простору која је у формирању. Скупу су присуствовали још председници  Белорусије, Казахстана, Киргизије и Таџикистана, а у „статусу посматрача“ - и председници Јерменије, Молдавије. Шеф руске државе је, иначе, нагласио:

        „Договорили смо се да разматрање главних питања наставе лидери наших земаља. Вероватно у мају када планирамо нови самит ЕЕУ. Данас смо се подсетили пута који је у свом формирању прошла Европска унија - од почетака 60-их година, чак и од 50-их, па преко Мастрихта до Лисабонског сапоразума из 2007. године. Сагласили смо се да ми пред собом немамо толико времена. Да имамо на располагању - за све - само нешто више од две године. У том времену морамо завршити све преостале послове“.

        Учесници московског сусрета на врху потписали су три међудржавна споразума. Један од њих регулише старт рада Евроазијске економске комисије. А други отвара врата унификацији пасошко-визне контроле на границама држава чланица њихове Царинске уније.

        Медведев је, нимало успут, упозорио државе са статусом посматрача да ће уколико се прикључе Царинској унији имати одређене предности и погодности, а да - у супротном - могу имати извесне потешкоће. Међутим, ово уопште није била претња, већ указивање да међу Русијом, Белорусијом и Казахстаном ускоро неће бити никаквих царина нити ограничења у трговини и да ће међу њима важити „унификована правила трговине са трећим земљама“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари