Мердаре контролише власт коју ни Србија ни Русија не сматрају законитом

 

ХУМАНИТАРНУ ПОМОЋ БЛОКИРАЈУ ТАДИЋЕВИ ПРИЈАТЕЉИ ИЗ БРИСЕЛА!

 

КОНУЗИН ОБЈАСНИО РУСКОЈ ДРЖАВНОЈ АГЕНЦИЈИ РИА НОВОСТИ НА ШТА СВЕ - И ЗБОГ ЧЕГА - НИЈЕ ПРИСТАО

„Косовским Србима од Руске Федерације”

  • Саопштио сам ЕУЛЕКС-у да нама ничија пратња није потребна и да ћемо даље наставити сами. Рекао сам такође да је прелазак преко Мердара за нас неприхватљив. Зато што тај прелаз контролише албанска власт у Приштини коју ни Србија ни Русија не сматрају законитом. Тада су нас блокирали 

            РУСКА дипломатија - како јавља државна агенција РИА  Новости - чини све што може да ослободе пут хуманитарном конвоју Министарства за ванредне ситуације РФ којем полиција Европске уније већ од 9,30 блокира испред прелаза Јариње.

            Ово је агенцији, на самом прелазу, потврдио амбасадор Русије у Србији Александар Конузин. Додао је и да има сталне контакте са „властима Србије“.

            Један од захтева на који Конузин не пристаје јесте и инсистирање Брисела да ЕУЛЕКС прати руски конвој по северу Косова.

            РИА „са лица места“ јавља и да Конузин, уз којег су и други руски дипломати, континуирано разговара и контактира и са српским лидерима северног Косова и да заједно траже излаз из ситуације. И указује се амбасадор није био спреман да прогнозира ни у ком би приближном року спор могао да буде разрешен.

            „Све је још по старом. Још није јасно шта ће бити даље”.

            Возачи „камаза“ су поред својих камиона и чекају команду да се крене према Митровици. А чекају од 9,30, кад су стигли на Јариње. Више среће су имала двојица њихових колега који су били на самом челу колоне. Они су, после провере папира и терета, прошли Јариње. Замало је прошао и трећи. Замало, зато што је управо „усред процедуре“стигао захтев да ЕУЛЕКС „у стопу“ прати колону, што је Конузин одбио, а агенцији је о томе рекао:

„Амбасадор Срба” на Јарињу

            - Саопштио сам им да нама ничија пратња није потребна и да ћемо даље наставити сами. Рекао сам такође да је прелазак преко Мердара за нас неприхватљив. Зато што тај прелаз контролише албанска власт у Приштини коју ни Србија ни Русија не сматрају законитом. Тада су нас блокирали. 

            Конузин је РИА Новостима рекао и да „неке снаге“ покушавају да руску хуманитарну акцију искористе за своје политичке интересе, а да се ЕУЛЕКС не придржава свог мандата у области „царинских процедура“. 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари