Лондон свима дели лекције из људских права, а тортури подвргава и своје и странце

ИЗВЕШТАЈ МИНИСТАРСТВА ИНОСТРАНИХ ПОСЛОВА РУСИЈЕ

„О СТАЊУ ЉУДСКИХ ПРАВА У НЕКОЛИКО ЗЕМАЉА СВЕТА“

У 2011. ГОДИНИ (7) - ВЕЛИКА БРИТАНИЈА

  • Учесницима погрома у августу 2011, аутоматски су штанцоване пресуде, па су организације за заштиту људских права оптужиле власти за уплитање у принцип поделе власти, као и за политизацију кривичног правосуђа
  • У знак протеста против услова држања у британским затвору, сваког месеца до 32 затвореника покушају да изврше самоубиство, а бележи се чак до 11 смрти месечно, од којих су 4 по правилу - самоубиства
  • Британске специјалне службе пратиле противнике Гадафијевог режима, који се налазе на територији Велике Британије и редовно извештавале Триполи о сваком њиховом кораку
  • У јулу ове године (2011.) полиција округа долине Темзе организовала је праћење гледалаца који су дошли на приказивање документарног филма о нуклеарном наоружању, што је оцењено као притисак на грађане и кршење слободе окупљања. Сарадници „органа“ забележили су податке о бројевима регистрације аутомобила гостију који су присуствовали приказивању филма, а такође правили фотографске и видео снимке
  • У последњем тромесечју (2011.) забележено је неколико смртних случајева за које се сумња да су резултат непрофесионалног деловања полицајаца за време хапшења. Примену електрошкова није издржало срце 53-годишњег Филипа Хулмса и 27-годишњег Дејла Бернса. Двадесет петогодишњи Џејкоб Мајкл умро је због алергијске реакције на сузавац после претрпљеног батинања наочиглед рођака и суседа, у којем је учествовало 11 полицајаца

        Превела: Ксенија Трајковић

        КОАЛИЦИОНА влада Велике Британије настоји да очува своју репутацију непопустљивог борца за људска права у читавом свету. Истовремено, Лондон је недавно више пута био приморан да се правда због огрешења британских валсти у тој области.

        1. У вези са реакцијом на погроме у августу ове године и њихово сузбијање од стране органа за примену закона, као и аутоматско штанцовање пресуда учесницима нереда од стране судског система, организације за заштиту људских права су изнеле оптужбе против власти због уплитања у принцип поделе власти, као и за политизацију кривичног правосуђа.

        Узроци за бунт били су поред осталог многобројни случајеви страдања представника етничких мањина од руку полицајаца, расно профилисање, одсуство поверења у институције власти и незадовољство због несавршености судског система и система за спровођење закона у целини.

        После августовских догађаја, британски судови су почели да штанцују осуде учесницима нереда. До септембра број затворених премашио је локалне норме њиховог држања у затвору.

        По мишљењу заштитника људских права, услови држања у казненим установама сада су најлошији у последњих неколико година због изразитог одсуства хигијене. Уље на ватру додао је извештај о квалитету држања затвореника у затвору Вендсворф, у којем су набројане чињенице кршења права затвореника (нема приступа елементарним средствима за хигијену и сл.). У знак протеста против услова држања у затвору, сваког месеца до 32 затвореника покушају да изврше самоубиство, а бележи се чак до 11 смрти месечно, од којих су 4 по правилу - самоубиства.

        2. У септембру ове (2011.) године, специјална грађанска комисија на челу са В. Гејгом завршила је трогодишње истраживање разлога смрти ирачког грађанина Б. Мусе и наношења тешких телесних повреда још деветорици Ирачана, које су ухапсили британски војници у Басри 2003.г. Комисија је признала да су војници првог батаљона Краљевског ланкаширског пука примењивали нелегалне и недозвољене методе саслушања ратних заробљеника, заправо - мучења.  Премлаћивање је довело до смрти једног од 10 ухапшених. Министарство одбране званично је проглашено одговорним за неупућеност војника у правила саслушања. 

        Председник комисије је установио да су 4 војника лично одговорна за смрт Б. Мусе. Међу њима су каплар Д. Пејн (једнини Британац који је поднео кривичну одговорност за овај злочин из 2006.г., осуђен на годину дана затвора, касније оправдан) и потпуковник Џ. Мендонк, који је био командант јединице и морао знати за ексцесе својих потчињених.  Комисија је такође открила још 19 војних лица, која су суделовала у суровом поступању са затвореницима, укључујући и команданта батаљона.

        Како се очекује, резултати рада комисије озбиљно ће утицати на рад британског Министарства одбране, против којег су грађани Ирака и тако већ поднели више од стотину захтева за надокнаду штете. Претпоставља се и обнављање кривичног поступка по предмету Б. Мусе.

        3.  У августу ове године (2011.), у британским медијима су се појавили материјали о тесној повезаности британских специјалних служби и специјалних јединица са режимом М. Гадафија. Посебно се говори о хапшењу на Тајланду 2004. г. једног од лидера Либијске исламске борбене скупине, А. Белхаџа (сада начелник Војног савета у Триполију) и његовом даљем пребацивању у домовину уз помоћ ЦИА, када су британски обавештајци учествовали у његовим „саслушањима“ после мучења од стране специјалних служби М. Гадафија.

        Сем тога, извештава се о томе да су британске специјалне службе пратиле противнике Гадафијевог режима, који се налазе на територији Велике Британије и редовно извештавале Триполи о сваком њиховом кораку. Лондон је умешао своје прсте и у обуку либијских војника, а ради инструктаже либијских јединица специјалне намене у Либију су послати сарадница САС-а.

        4. Кршења људских права се такође очитују у раду органа за спровођење закона.  У јулу ове године (2011.)  полиција округа долине Темзе организовала је праћење гледалаца који су дошли на приказивање документарног филма о нуклеарном наоружању, што је оцењено као притисак на грађане и кршење слободе окупљања. Сарадници „органа“ забележили су податке о бројевима регистрације аутомобила гостију који су присуствовали приказивању филма, а такође правили фотографске и видео снимке. У Великој Британији сличне мере предузимане су и раније ради супротстављања активистима-еколозима. Директор организације „Нуклеарна информативна служба“ (Nuclear Information Service) П. Берт изјавио је да су мере, предузете у погледу политичких активиста могуће само у „тоталитарном режиму“.

        5.  Један од најгласнијих скандала повезаних са кршењем права на неприкосновеност личног живота, преписке и телефонских разговора, био је такозвани „Њусгејт“. Затворено је издање „Њус оф д ворлд“, чији су сарадници практиковали пресретање телефонских разговора познатих личности, политичара, као и жртава и рођака крупних злочинаца. Паралено се одвијају полицијске и судске истраге, ухапшено је око десет новинара и приватних детектива. Руководство Скотланд Јарда било је приморано да поднесе оставку. Сарадницима органа за примену закона прети затворска казна.

        6. У последњем тромесечју (2011.) забележено је неколико смртних случајева за које се сумња да су резултат непрофесионалног деловања полицајаца за време хапшења. Примену електрошкова није издржало срце 53-годишњег Филипа Хулмса и 27-годишњег Дејла Бернса. Двадесет петогодишњи Џејкоб Мајкл умро је због алергијске реакције на сузавац после претрпљеног батинања наочиглед рођака и суседа, у којем је учествовало 11 полицајаца. 

        7. Још једно „звучно“ суђење поводом примене тортуре, насиља и другог суровог поступања и кажњавања која понижавају људско достојанство, било је - по предмету кенијског бизнисмена О. Авадха Омара, који је британским властима поднео захтев да признају умешаност специјалних служби у киднаповања осумњичених за тероризам. Њега су киднаповале специјалне службе Уганде 17. септембра 2010. г. (два месеца после терористичког акта у Кампали), које су га оптужиле за организовање експлозије која је однела 76 живота. Током саслушавања батинали су га и мучили. По његовим речима у истрази су учествовали представници америчких и британских специјалних служби. Поред осталог, он тврди да су му у јануару ове године, лица која су се представила као сарадници МИ-5, ради идентификације показали фотографије британских држављана који имају  везе са Сомалијом или су је посећивали. Представници Форин Офиса и МУП Велике Британије традиционално одбијају да коментаришу ситуацију које се тичу деловања специјалних служби. Они покушавају да се прикрију тиме што су 29. марта ове године објавили упутство за сараднике британских дипломатских мисија, које их обавезује да извештавају о чињеницама примене тортуре, чак и ако испитивано лице припада онима којима они нису обавезни да пружају конзуларну помоћ.

        8. МУП Велике Британије не одустаје од праксе насилне депортације нелегалних имиграната, укључујући и земље у којима им прете тортуре и сурово поступање. У мају 2010. г. саопштено је да влада не намерава да се одрекне „дипломатских гаранција“ и да ће проширити њихову примену. При том се тврди да је та мера довољна за смањење ризика од тортуре. У оквиру такве праксе у јуну ове године имиграционе службе су депортовале у Шри-Ланку групу у којој је било више од 20 Тамила. Ипак, операција депортације није прошла сасвим глатко, неколико имиграната покушало је самоубиство. Један од неуспелих самоубица изјавио је да је са Шри-Ланке добио неколико претећих телефонских позива. Они се сада налазе у болницама, али имиграционе власти намеравају да их после отпуштања пошаљу у домовину.

(следи наставак - Француска) 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари