Москву брине могућа нова војна мисија НАТО у Авганистану

СТАЛНИ ПРЕДСТАВНИК РУСИЈЕ ПРИ УН ВИТАЛИЈ ЋУРКИН

ЗАТРАЖИО РАЗЈАШЊЕЊА ОД БРИСЕЛА И ВАШИНГТОНА

Виталиј Ћуркин

          РУСИЈА захтева да НАТО објасни како замишља могућу нову операцију у Авганистану после 2014. године, изјавио је у Савету Безбедности стални представник Русије при светској организацији Виталиј Ћуркин.

          За 2014. годину планирано је извлачење војске из Авганистана којом командују САД. Међутим, почетком јуна је генерални секретар НАТО Андерс Фог Расмусен изјавио да од 2015. НАТО има намеру да се бави Авганистаном уз подршку авганистанске безбедности и припремом кадрова. А влада Авганистана и НАТО су се договорили да се изради нови план међународне мировне мисије у земљи под контролом команде НАТО после 2014. године.

          „Нама треба потпуна јасноћа у односу према могућем плану нове операције у Авганистану, мандата, броја и задатака“ - рекао је Ћуркин у среду на заседање СБ УН о Авганистану.

          Ћуркин је изразио забринутост могућом заменом Међународних снага за садејство безбедности у Авганистану са другим иностраним војним присуством у Авганистану и суседним државама. Ово, на основу речи овог дипломате, „може да се претвори у додатни фактор нестабилности“.

          „Било које заостало војно присуство не треба да противречи интересима суседа Авганистана и других земаља региона“ - истакао је Ћуркин. Операцију НАТО, напоменуо је, треба да санкционише СБ УН.

          У априлу је у Бриселу шеф дипломатије РФ Лавров већ изјавио да РФ брину планови САД да сачувају војно присуство и после 2014. године.

          После повлачења војске НАТО и партнера алијансе из Авганистана, безбедност у земљи ће одржавати више од 300 хиљада војника и полицајаца. За њихово издржавање и опремање планира се буџет од 4,1 милијарде долара годишње.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари