ПУТИН И ЛАВРОВ: Иран мора да буде учесник конференције о Сирији

ШЕФ РУСКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ ЗАТРАЖИО ДА У ЖЕНЕВИ „ЗАВРШНИ ДОКУМЕНТ” ПРАВЕ МИНИСТРИ, А НЕ ЕКСПЕРТИ

         ИРАН мора да буде један од учесника међународне конференције о Сирији која ће се 30. јуна одржати у Женеви – изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, али је нагласио да ће његова земља бити на том скупу и ако Техеран на њему не буде имао представника.

         Лавров је истовремено поручио западним колегама и „Пријатељима Сирије” да завршни документ конференције морају правити сами министари иностраних послова, а не експерти. При том је нагласио: „Ако се о свему и унапред буду договарали експерти, за шта онда ми министри примамо плате?!”

         Враћајући се поново на учешће Ирана на конференцији, упозорио је: „Иран мора бити међу учесницима иначе ће њихов састав бити дефектан јер ће то значити да се нису окупили сви који реално утичу на стране у сиријском конфликту.”

         Лавров је поново познати став Москве: странци могу само помоћи да се ситуација у Сирији врати у политичко корито, а све остало мора бити ствар самих Сиријаца.

         За обавезно присуство Ирана у Женеви заложио се и руски председник Владимир Путин, приликом посете Јордану. Његова аргументација је била: „Што више суседа Сирије буде у Женеви – то боље. Сваки сусед Сирије има утицаја на неког у тој земљи, па и Иран, а то треба искористити. Не треба у целу ствар мешати проблем са иранским атомским програмом”.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари