Русија жели да са Украјином брже регулише услове боравка своје флоте у Севастопољу

МОСКВА ЋЕ КИЈЕВУ ОД МАЈА 2017. ЗА ОСТАЈАЊЕ ЦРНОМОРСКЕ ФЛОТЕ РФ У ЛУКАМА КРИМА ГОДИШЊЕ ПЛАЋАТИ 100 МИЛИОНА ДОЛАРА

         „ПОСТОЈИ помак у припреми и доради правне базе споразума који треба да дефинише останак и функционисање Црноморске флоте РФ на територији Украјине, али бисмо желели да се сам процес убрза” - рекао је Лавров на заједничкој прес конференцији са својим украјинским колегом Константином Гришћенком.

         Парламенти РФ и Украјини 2010. године ратификовали су споразум о продужавању базирања Црноморске флоте РФ на Криму.

         Закуп за боравак Црноморске флоте РФ почиње 28. маја 2017. године, а Русија ће Украјини годишње плаћати 100 милиона долара. И кроз смањену цене за гас који Москва испоручује Украјини.

         Без обзира на то што је споразум потписан, услови боравка Црноморске флоте РФ на Криму нису до краја дефинисани.

         Званични Кијев сматра да Украјина и РФ треба да потпишу још око 10 споразума који ће одредити боравак Црноморске флота РФ на територији Украјине. За сада су припремљена само два.

         Један регулише режим боравка војника и официра флоте ван граница њиховог дислоцирања, а други говори о савременим дејствима у борби са природним стихијама. Остало је неразјашњено питање коришћења светионика и инфраструктуре Црноморске флоте и модернизација њеног наоружања.

         Недефинисани услови боравка ЦФ РФ на Криму стварају велике проблеме команди флоте. Према споразуму из 1997. године ,Русија не може да повећа број борбених јединица Црноморске флоте на Криму.

         Лавров је саопштио да су се Русија и Украјина договориле о сарадњи у борби са пиратством.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари