Минску „интеграциони попуст” за гас од две милијарде долара

Русија и Белорусија настављају државно зближавање

  • Међу нама постоји пуна сагласност – изјавио је председник Белорусије Александар Лукашенко – да наш пројекат Савезне државе не сме бити `покопан` него да га , сасвим обрнуто, треба даље развијати. Утолико пре што су пред нама велики изазови који изискују да Русија и Белорусија буду заједно. То морају сви да знају
  • Белорусија је Гаспрому у првом кварталју 2011. за сваку хиљаду кубних метара гаса плаћала 223,15 долара, у другом – 244,8, а у трећем већ – 279, долара. А  са `интеграционим попустом`, у 2012. ће плаћати (у просеку) само 165,6 долара за 1000 кубних метара `плавог горива`. С обзиром на то да је просечна цена у Европи око 400 долара, већ је израчунато да ће Белорусија на овај начин бити у чистом добитку најмање две милијарде долара годишње            

          САВЕЗНА држава Русије и Белорусије добила је нови импулс и нови капацитет и нас то веома радује – оценио је шеф руске државе Дмитриј Медведев на заседању Врховног државног савета две постсовјетске републике са најтежим савезничким односима.

          Преварили су се сви, нагласио је Медведев, који су – чак и прошле године – процењивали да је заједница Русије и Белорусије `своје одслужила`. Истина је, проблеми постоје, али је наша сарадња сада још и динамичнија и садржајнија.

          Медведев је изразио уверење да руско-белоруско-казахстански заједнички економски простор уопште не чини сувишним државни (међудржавни) савез Москве и Минска.

          «Међу нама постоји пуна сагласност – изјавио је председник Белорусије Александар Лукашенко – да наш пројекат Савезне државе не сме бити `покопан` него да га , сасвим обрнуто, треба даље развијати. Утолико пре што су пред нама – и око тога смо се сложили – велики изазови који изискују да Русија и Белорусија буду заједно. То морају сви да знају.»

          Белоруски лидер је, чак, отворено рекао ни Москви ни Минску шире интеграције на постсовјетском простору не би смеле да буду важније `заједничког развијања пројекта Савезне државе`.

          Русија и Белорусија имају заједнички царински и трговинско-економски простор и њихови грађани на територију друге државе улазе можда чак једноставније него што се у Републику Српску улази из Србије.

          Иначе, руски премијер Владимир Путин већ је саопштио да ће за Белорусију важити руске унутрашње цене за природни гас најкасније од 2014. године. Он је укључивање Белоруса у руско унутрашње тржиште гаса назвао `интеграционим попустом`.

          Белорусија је Гаспрому у првом кварталју 2011. за сваку хиљаду кубних метара гаса плаћала 223,15 долара, у другом – 244,8, а у трећем већ – 279, долара. А  са `интеграционим попустом`, у 2012. ће плаћати (у просеку) само 165,6 долара за 1000 кубних метара `плавог горива`. С обзиром на то да је просечна цена у Европи око 400 долара, већ је израчунато да ће Белорусија на овај начин бити у чистом добитку најмање две милијарде долара годишње.       

          Гаспром је, иначе, купио 50 одсто белоруског Белтрансгаса за 2,5 милијарде долара и тако постао његов стопроцентни власник.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари