Митинг протекао мирно, избегнут сукоб са Путиновим присталицама

Поститборни протести опозиције у Москви и Санкт-Петербургу

  • Организатори митинга у Москви нису тражили ни добили дозволу за протестну шетњу градом, па је полиција спречила покушај најрадикалнијих опозиционара да је организују и привела око 300 најагресивнијих

          РУСКЕ  опозиционе маргиналне партије и групе које су под контролом Запада организовале су у Москви и Санкт-Петербургу протесте само дан након парламентарних избора су све њихове чедисте, драшковићевце, чанковце и кораћевце оставили светлосну годину далеко од Државне Думе.

          Власт је изборним губитницима дозволила да одрже митинг недалеко од метро-станице Чисти Пруди, а они су мобилисали све што су могли и у центру престонице окупили 5-7 хиљада људи (полиција је саопштила да их је било само 2.000). На скупу, који је одржан поред споменика Грибоједову, говорио је, поред осталих, и Борис Њемцов, потпредседник владе из времена Борис Јељцина.

          Као што се и могло очекивати, сви говорници су наступали мање-више исто: против `бесрамне изборне крађе`, против Владимира Путина, против `новог тоталитаризма` и `корумпираног режима`. Упркос оваквој реторици, митинг је протекао мирно.

          Проблеми су почели кад је велика група најрадикалнијих учесника протеста одлучила да кренула да се пробије према Лубјанки, московском тргу на којем се налази седиште руске државне безбведности (ФСБ). С обзиром да организатори нису тражили ни добили дозволу за протестну шетњу градом, полиција је ову акцију онемогућила и привела око 300 најагресивнијих.

          Протест у Петрограду одржан је дозволе градских власти (није ни тражена). Полиција је прво наложила окупљенима (било их је око 2.000) да се  `разиђу`, а потом привела оне који се нису пшовиновали (око 120).

          Полиција је у Москви блокирала протестну шетњу и да би спречила могући сукоб између демонстраната и Путинових присталица – из организација «Русија Млада» и «Овдашњи» - који су се окупили испред седишта Централне изборне комисије и Думе.

          Било их је око 15о и сви су били расположени да не допусте `никакве провокације преовокатора`, упркос томе што су у рукама имали само плишане медведиће (медвед је заштитни знак Путинове Јединствене Русије)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари