Москва ће ускоро добити свој Хајд парк

НА ИНИЦИЈАТИВУ ПРЕМИЈЕРА ВЛАДИМИРА ПУТИНА

  • Познати совјетски (руски) архитекта Зоја Харитонова изјавила да би најподесније место за митинговање и „критиковање свега и свакога“ био парк који је направљен на месту бившег хотела „Русија“. Она је већ иницирала да се на том месту не гради (планирана) концертна дворана
  • Неки други, ништа мање угледни људи, изнели су, наравно, друге идеје и „типовали“ друге градске локације: Поклону гору, парк Сокољники, Тријумфални трг, обалу реке Јауза...

            ГРАДСКЕ власти Москве увелико траже место на коме би направиле свој аналог лондонском Хајд парку.

            Већ су формирале „специјалну радну групу“ са задатком да „размотри све могуће варијанте и да предложи најприхватљивију“. Портпарол градоначелника Москве, Гуљнара Пењкова, саопштила је: „Питање нашег Хајд парка претходно ће се брижљиво разматрати у заинтересованим друштвеним организацијама и у кругу експерата, а доћи и на расправу Московљанима. Потом ће, у складу са налозима градоначелника Сергеја Собјањина, сви предлози бити проучени, а резултат ће бити - амандмани на члан 54. Закона о митинзима и уличним шетњама“. 

            Идеју да главни град нађе (одреди) стално место за одржавање митинга и протеста дао је руски премијер Владимир Путин 14. фебруара.

            „По угледу на наше суседе из Европе, било би добро - нагласио је Путин - наћи одговарајуће место у граду типа „Хајд парка“ и ту омогућити свима, који то пожеле, да јавно и слободно изнесу своје ставове о било ком питању. Тако да то грађанима могу пренети и средства масовног информисања“.

            Где ће бити московски Хајд парк?

            Портпарол руске владе, Дмитриј Песков, изјавио је да о томе још не постоји никакав договор. Међутим, неки предлози су се већ појавили.

            Познати совјетски (руски) архитекта Зоја Харитонова изјавила је да би најподесније место за митинговање и „критиковање свега и свакога“ био парк који је направљен на месту бившег хотела „Русија“. Она је већ иницирала да се на том месту не гради (планирана) концертна дворана.

            Неки други, ништа мање угледни људи, изнели су, наравно, друге идеје и „типовали“ друге градске локације: Поклону гору, парк Сокољники, Тријумфални трг, обалу реке Јауза...

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари