Неки посланици били у вези са британским шпијуном?

Доњи дом руског парламента од државне безбедности (ФСБ) затражио додатне податке и проверу

*  Државни телеканал Русија-1 емитовао интервју са генерал-мајором ФСБ Сорокином који је изјавио да руска државна безбедност располаже подацима који говоре да је Државну Думу посећивао сарадник МИ-6 Марк Доу који је неким посланицима (депутатима) давао инструкције које су се тицале доношења закона

* Депутат владајуће јединствене Русије Александар Хинштејн дао иницијативу да се од ФСБ затраже провере и додатни подаци, па упозорио: « И Русији се може догодити да понови жалосно искуство неких других земаља у којима је већ реализован западни сценарио – прекрајања власти уз губитак суверенитета земље`

         ПОСЛАНИК Државне Думе са списка Јединствене Русије – Александар Хинштејн – иницирао је да доњи дом руског парламента затражи од националне службе државне безбедности (ФСБ) званичну информацију `о могућим везама појединих чланова Думе са британском обавештајном службом МИ-6`.

         Државна Дума је већином гласова прихватила Хинштејнову иницијативу и дала налог свом Комитету за безбедност  да се `обрати ФСБ са одговарајућим упитом`.

         Претходно је државни телеканал Русија-1 емитовао интервју са генерал-мајором ФСБ Сорокином који је изјавио да руска државна безбедност располаже подацима који говоре да је Државну Думу посећивао сарадник МИ-6 Марк Доу који је неким посланицима (депутатима) давао инструкције које су се тицале доношења закона.

Александар Хинштејн

         Хинштејн је, образлажући и аргументујући своју иницијативу, указао: «Овакве неодобрене везе руских депутата са сарадницима страних специјалних служби могу нанети озбиљну штету интересима националне безбедности».

         ФСБ је, према Сорокиновим речима, утврдила да се Доу у Русији бавио шпијунажом још оњ 2006. године и да је усмеравао деловање неких руских невладиних организација. Дума је, природно, одлучила да разјасни: који су посланици (депутати) били у контакту са британским шпијуном.

         Хинштејн је расправу која се отворила искористио да разорној критици подвргне све који су пожурили да се сретну са новим америчким амбасадором у Москви Мајклом Мекфолом (поред чланова нерегистрованих политичких партија, дошао је и представник Праведне Русије). Мекфола је при том отворено назвао `признатим специјалистом за обојене револуције и упозорио: « И  Русији се може догодити да понови жалосно искуство неких других земаља у којима је већ реализован западни сценарио – прекрајања власти уз губитак суверенитета земље`.

         Председница Комитета за безбедности, Ирина Јароваја, подржала је иницијативу и аргументацију Хинштејна и предложила да се од ФСБ затражи да се установе и извори финансирања – из фондова страних држава – страних комерцијалних и некомерцијалних структура које делују у Русији, грантова и програма Праведне Русије.

         Посланица ове странке, Оксана Дмитријева, одмах је иступила са захтевом: да се од ФСБ и других државних органа затражи да утврди који све посланици имају тајне рачуне у банкама и у офшорним зонама.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари