Ни „критичне масе“, ни аргумената

ПРОЗАПАДНА ОПОЗИЦИЈА НА МОСКОВСКИ ПУШКИНОВ ТРГ

НИЈЕ УСПЕЛА ДА ИЗВЕДЕ НИ 20.000 ЉУДИ

  • У централној улози поново био амерички курсант Алексеј Наваљни који је позвао учеснике протеста: Пређимо на мирне акције. Изиђимо ускоро на улице Москве са намером да се са њих не повучемо
  • Група активиста „Левог фронта“ и њихов лидер Сергеј Удаљцов одбијали да напусте место митинга

        МИТИНГ руске прозападне опозиције - који је одржан у самом центру Москве, на Пушкиновом тргу - није донео ништа од онога што су прижељкивали његови организатори и инспиратори из Вашингтона и Лондона. Нити је на трг изашла „критична маса за рушење власти“, нити је та маса пристала да се не разилази, нити је имала икакве аргументе којима би оспорила победу Владимира Путина на председничким изборима.     

        Организатори су саопштили да су на Пушкиновом тргу окупили 20.000 противника Путиновог курса, а московска полиција је објавила да их је било „око 14.000“. Маса је повремено скандирала: „Русија без Путина“, „Избори су незаконити“, „Диктатура неће проћи“.

        У централној улози је поново био амерички курсант Алексеј Наваљни. Он је окупљенима обећао „покретање универзалне пропагандне машине која неће радити лошије од Првог канала државне телевизије“. Он је позвао све учеснике протеста: „Пређимо на мирне акције. Изиђимо ускоро на улице Москве са намером да се са њих не повучемо. Хоћу да осетим вашу одлучност!“

        Из масе су се чули узвици одобравања. Али, то је било све.

        Деведесет одсто учесника се протеста релативно брзо разишло. Ипак није прошло без инцидената. Прво је група од 70-80 одсто анархиста започела напад на полицију, користећи и „димне бомбе“. Потом је 15-20 младића, са шаловима преко лица, покушала да по завршетку митинга - рушећи све пред собом - пробије полицијски кордон на Тверској улици. Неки од њих су приведени. Полиција је остале учеснике протеста преко мегафона позивала да „не наседају провокаторима“.

        По завршетку митинга се у главној улози нашао координатор „Левог фронта“ Сергеј Удаљцов. Он је, са неколико стотина својих активиста, одбио да наспусти место митинга. Московска полиција је саопштила да Удаљцов „позива на провокациона дејства и одбија да се повинује захтевима полиције“.

        Пошто московски градски прописи допуштају митинговање у траженом времену (од...до...), акција Удаљцова се реално претворила у ненајављени и неодобрени протест. Зато је полиција наложила окупљенима да се разиђу. На страну Удаљцова је стао посланик Праведне Русије Иља Пономарјов који је покушао да убеди полицију да се не ради о недозвољеном протесту, већ тобоже о „сусрету учесника митинга са послаником (дакле: са њим) без временског ограничења“. 

        Полиција је, на крају, привела Наваљног и Удаљцова који су - пре него што се кренуло у „шетњу“ - покушали да поставе неколико шатора на Пушкиновом тргу. Са намером да то буде у наредним данима „штаб“ њиховог протеста. Нешто слично оном што је у своје време радила на кијевском тргу Мајдан радила украјинска опозиција под контролом САД.

        Са њима су били привремено задржани и посланик Пономарјов и опозиционер Иља Јашин.

        Полиција је - без примене силе и привођења - потиснула присталице Удаљцова. Међутим, цела група је кренула Тверском улицом у шетњу која није тражена ни дозвољена. Група се - паралишући саобраћај - кретала према Белоруској железничкој станици, оштећујући успут аутомобиле. 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари