Ништа од разапињања шатора и 1-мајског `милионског марша`

Протести руске опозиције (којом се диригује из амбасаде САД у Москви) губе снагу и масовност

* Најрадикалнији је опет био лидер Левог фронта Сергеј Удаљцов који је позивао да се учесници митинга не разилазе, да `остану на месту док власт не падне`, потом – и да се на месту митинга (што руски прописи не дозвољавају) разапињу шатори

* Кад му ништа од овога није прошло, Удаљцов се са 250-300 најфанатичних присталица упутио на Пушкинов трг да на њему организује (непријављени) `митинг без временског лимита`. Једини резултат је било његово ново полицијско привођење. Једини зато што је, примера ради, други опозициони вођа Сергеј Митрохин не само био одлучно против `разапињања шатора` него и назвао такве намере `провокацијом`

          РУСКА опозиција, којом се диригује из америчке амбасаде у Москви, организовала је већ други протест у главном граду после председничких избора на којима је тријумфовао Владимир Путин. Главна парола је поново била «Русија без Путина», а учесника је било око 15.000 – трупут мање него што су се организатори надали.

          Москвовска полиција је проценила да се на Новом Арбату окупило само 10.000 људи, а организатори тврде да их је било 20.000-25.000. Иначе, све је – већ виђено, као да пресушују идеје и опозиционим лидерима, Владимиру Рижкову, Алексеју Наваљном, Сергеју Митрофанову, Дмитрију Гудкову, Сергеју Пархоменку и Сергеју Удаљцову, а и Американцима.

          На трибини митинга било је мање познатих лица и говорника него претходних недеља, а захтеви су стари – поништавање резултата избора и нова власт у земљи. Међутим, како и до једног и другог – ни вођама протеста није бађ сасвим јасно. Још мање је међу њима око тога јединства.

          Најрадикалнији је лидер Левог фронта Сергеј Удаљцов који је поново позивао да се учесници митинга не разилазе, да `остану на месту док власт не падне`, потом – и да се на месту митинга (што руски прописи не дозвољавају) разапињу шатори. Кад му ништа од овога није прошло, Удаљцов се са 250-300 најфанатичних присталица упутио на Пушкинов трг и да на њему организује (непријављени) `митинг без временског лимита`.

          Једини резултат је било његово ново полицијско привођење. Једини зато што је, примера ради, Митрохин не само био одлучно против `разапињања шатора` него и назвао такве намере `провокацијом`.

          Учесници протеста посебно су захтевали пуштање из притвора бизнисмена Алексеја Козлова оптуженог за пословне махинације.

          Удаљцов, који је и иза говорнице био најрадикалнији, позивао је присутне да агитују међу познаницима да 1. маја на московске улице изађе `критична маса од милион незадовољних`. Његову идеју је разводнио Рижков који је иницирао да следеће окупљање опозиције буде 7. маја у Москви – на дан председничке инаугурације Путина, а потом – поново 12. јуна, на дан државности Русије.

          Непријављени, што значи – нелегални митинг, опозиција је покушала да организује и у Санкт Петербургу, на Тргу устанка. Окупило их се, међутим, јако мало, а полиција је око 60 привела.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари