Победник Јединствена Русија, али више нема уставну већину

Руски парламентарни избори донели (не)очекиване резултате

* Странка тандема Путин-Медведев (после пребројаних 90 одсто гласова) водила са 49,93 одсто, Комунистичка партија Руске Федерације (КПРФ) имала 19,13, Праведна Русија 13,08, а Либерално демократска партија Русије Владимира Жириновског – 11,65 одсто освојених гласова. И, то су једине партије које су обезбедиле места у новом сазиву Државне Думе (доњег дома руског парламента)

* Могућа коалиција ЈР са Праведном Русијом или ЈДП Жириновског

* У парламенту неће бити ни једне десне партије – најбоље пласирани Јаблоко освојио мање од три одсто гласова  

          ОЧЕКИВАНИ  победник руских парламентских избора је Јединствена Русија (ЈР) премијера Владимира Путина и шефа државе Дмитрија Медведева.

          После пребројаних 90 одсто гласова, ЈР је била толико далеко испред свих изборних конкурената да ни један није имао ни хипотетичке изгледе да је угрози. Јер, странка тандема Путин-Медведев освојила је 49,93 одсто свих гласова, Комунистичка партија Руске Федерације (КПРФ) 19,13, Праведна Русија 13,08, а Либерално демократска партија Русије Владимира Жириновског – 11,65 одсто гласова. И, то су једине партије које су обезбедиле места у новом сазиву Државне Думе (доњег дома руског парламента).

          Московски експерти за изборе процењују да ће ЈР – кад се сви гласови преброје – највероватније имати танку већину. Њен главни оперативац и шеф изборног штаба, Борис Гризлов, оценио је овакав резултат као победу и озбиљан успех. При том је нагласио да је то `успех владајуће странке којој се све књижи` и указао да су владајуће партије у неким западноевропским земљама изгубиле изборе.

          Дмитриј Медведев, који ће бити на челу следеће владе, најавио је формирање коалиције и оценио да ће то такође бити `доказ зрелости руске демократије`. Највећи су изгледи да партнер ЈР опет буде Праведна Русија.

Владимир Жириновски

          Комунистичка партија неће ући у коалицију са Јединственом Русијом У  Државној Думи. То би било могуће једино услучају да ЈР  потпуно преиспита своје политичке погледе – изјавио други човек КПРФ  Иван Мељников.

          Мељников је прецизирао да његова странка под `потпуним преиспитивањем` подразумева напуштање досадашњег `агресивног либералног курса`ЈР. При том је нагласио: «Резултати избора су несумљив доказа да су грађани изразили неповерење овој власти и њеном курсу. Зато, ако Путини Медведев буду наставили досадашњи курс – међу нама не може бити никаквих додирних тачака».

          За разлику од комуниста, партија Праведна Русија, како је саопштио њен лидер Николај Левичев, спремна је да уђе у коалицију и са ЈР  и са КПРФ. А Владимир Жириновски је изјавио да може ући у владу са Јединственом Русијом `једино као равноправни партнер`.

          Сам резултат Јединствене Русије истовремено је и успех и – реалтивни неуспех. Јер, владајућа руска странка је досад у Думи имала тзв. уставну већину.

          Избори 2011. остаће забележни и по потпуном фијаску руских десних партија. Јер, Јаблоко је добио само 2,87, Патриоти Русије 0,96, а Права ствар 0,57 одсто.

          Ово се узима као потврда померања политичких расположења у лево и у страну популизма (Жириновски).

          Лидер Јаблока Сергеј Митрохин саопштио је да ће његова партија оспорити резултате избора. Због, како је рекао, накнадних убацивања листића, фалсификата самих резултата и нарушавања изборне процедуре.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари