Производиће АН-70 и стратешке бомбардере пете генерације

РУСИЈА ПРЕД ГРАДЊОМ (У КАЗАЊУ) СВОЈЕ НАЈМОДЕРНИЈЕ ВОЈНЕ АВИО-ФАБРИКЕ 

  • Председник владе РФ Дмитриј Медведев изјавио да Русија већ пројектује перспективни стратешки бомбардер нове генерације
  • Тренутно јединице стратешке авијације Русије имају у саставу 37. ваздухопловну армију Врховне команде коју чине 32 бомбардера Ту-95МС6, 31 Ту-95МС16 и 13 Ту-160. Заједно могу да носе више од 850 крилатих ракета великог домета и разорне моћи

          НА БАЗИ Казанског авијационог удружења СП „Горбунов“ Русија ће изградити нову фабрику која ће производити транспортни авион Ан-70, а у будућности вероватно и стратешки бомбардер пете генерације.

          Одлуку у овом смислу већ је донео премијер РФ Дмитриј Медведев који је изјавио да Русија пројектује перспективни стратешки бомбардер нове генерације. Учинио је то на саветовању о питањима развоја стратешке авијације у Казању.

          „У државни програм за наоружавање укључена је производња 60 Ан-70. Већ у наредне две три године почећемо са куповином ових авиона“ - рекао је после саветовања министар одбране Русије Анатолиј Сердјуков.

          И наставио: „То ће бити најсавременији авио-завод који ће производити авионе Ан-70. А касније, када решимо питања везана за перспективу стратешког авиона, могуће је да ћемо и њега производити у истој фабрици“ - додао је министар.

          О почетку пројектних радова `перспективног авио комплекса за стратешку авијацију` говорио је у фебруару и и шеф руске државе Владимир Путин у свом програмском тексту.

          Командант стратешке авиације за далека дејства, генерал мајор Анатолиј Жихарев, нешто раније је изјавио да `нови перспективни стратепки авион` може да се појави на руским војним аеродромима до 2025. године.

          Тренутно снаге стратешке авијације Русије имају у саставу 37. ваздухопловну армију Врховне команде коју чине 32 бомбардера Ту-95МС6, 31 Ту-95МС16 и 13 бомбардера Ту-160.      

          Заједно могу да носе више од 850 крилатих ракета великог домета и разорне моћи.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари