Прва експлозија била мамац, друга убила полицајца и ранила 60 људи

Три бомбе експлодирале у главном граду руске републике Дагестан

Фото: ФоНет

  • Да трећа бомба није пре времена експлодирала (убила тројицу терориста и власника украденог аутомобила клоји је био везан у гепеку) вероватно би били нападнути седиште полиције и државне безбедности  

          У МАХАЧКАЛИ, главном граду руске прикаспијске провинције Дагестан, одјекнуле су три експлозије. При том је погинуо један полицијски официр, а више од 60 људи је лакше и теже (4) рањено.

          Радило се о три међусобно повезане експлозије. Заправо, о добро испланираној терористичкој операцији у једној од главних градских улица. Јер, прво је одјекнула једна експлозија мање снаге која је била мамац за полицију. Кад се „на лицу места“ нашао највећи вероватни број полицајаца, терористи су дигли у ваздух аутомобил напуњен експлозивом који је био паркиран тачно преко пута тог „лица места“.

          Аутомобил-бомба био је напуњен са више од 40 килограма експлозива. Ваздушни удар је био тако јак да је полупао стакла на прозорима у пречнику од неколико стотина метара.

          Двадесетак сати раније, у Махачкали је – у истом кварту – дигнут у ваздух још један аутомобил. Погинула су сва четири мушкарца која су се у њему налазила. Претпоставља се да су тројица погинулих терористи, а да је четврти – власник тог аутомобила који је био везан у гепеку. Такође: да су терористи у украденом аутомобилу превозили бомбу која је, из неутврђених разлога, експлодирала пре времена.

          Истрага претпоставља да су териристи припремали знатно озбиљнију акцију јер су све три бомбе експлодирале на мање од 500 метара од седишта дагестанске полиције и државне безбедности. И да операција није изведена по плану само зато што је трећа бомба експлодирала пре времена.

          Терористи су брзо били откривени и опкољени у једној кући приградског насеља Ново-Кули.  На понуду да се предају, узвраћено је рафалима. У пушкарању које је уследило, један терориста је ликвидиран.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари