Путин ће победити већ у првом кругу и освојити најмање 60 одсто гласова!

Интервју шефа изборног штаба Владимира Путина, светски познатог филмског режисера Станислава Говорухина (1)

* Путин је потребан Русији зато што је за њу много учинио.  Јер,  ништа још није завршено. Минули период може се сматрати за период обнављања националне економије. Она још није у потпуности обновљена после расула у 90-им. Рецимо, биле су уништене све главне фабрике, а Путин је вратио у живот око 150 фабрика и изградио нове. Данас су све фабрике одбрамбене намене пуне наруџбина из Министарства одбране и претпостављам да ћемо за 2-3 године имати потпуно ефикасну армију.

* Истина је, могао би се Путин бринути о фабрикама и као премијер. Али, оснивање Евроазијског савеза? Сетите се, имали смо великог филозофа - Руса, сина Ане Ахматове и Николаја Гумиљова (ради се о Лаву Гумељеву), који је говорио да ће се Русија спасити само као евроазијска сила? Чини ми се да се сада Путинова тежња односи управо на формирање Евроазијског савеза, чега се Запад највише и плаши

* А зашто људи тако не воле Јединствену Русију? Зато што је она учинила много грешака, формализовала се, постала веома налик на КПСС. Она практично није узимала у обзир мишљење опозиционих партија у Државној Думи. Закони су доношени без разматрања рационалних амандмана од стране опозиције

* Јесам на изборима 1996. подржау комунисту Зјуганова. Али, кога је требало да подржим? На тим изборима била су само два кандидата. Члан КПРФ, Зјуганов и кандидат за члана политбироа ЦК КПСС, Јељцин. Кога сам могао да подржим? Један је био до ушију у говнима, потпуно крив за све што се дешавало у земљи – за распад земље, за пустошење, за Крим, за страдање људи, за чеченски рат,  други није био у то умешан и ја сам као частан човек гласао за Зјуганова

* Они који сада излазе на митинге подржавали су Јељцина, иако су видели шта је учинио са земљом, у шта је претворио отаџбину. Они су сви гласали за Јељцина. Штавише, они тада нису изашли да протестују против масовних фалсификата. а Јељцин је у Татарстану добио три пута мање него Зјуганов, али је било саопштено да је Јељцин добио један проценат више

Превела: Ксенија Трајковић

         ШЕФ изборног штаба Владимира Путина, Станислав Говорухин, обећао је да ће његов кандидат победити у првом кругу са резултатом најмање 60 одсто. За Ленту.ру режисер Говорухин такође је потврдио да се на Болотни трг излази за новац и да у целини у либералној интелигенцији нису једноставно издајници него, како је Лењин завештао, - говно (ОТПАД) нације.

         * Зашто је Русији поново потребан Путин? Он је већ био председник осам година. Зар није време да се младима уступи место?

         СГ: А коме? Прохорову?

А коме? Прохорову?

         * Зашто одмах Прохоров? Могао би неки други кандидат из власти. Зашто Путин?

         СГ: Зато што је он много учинио за Русију. Да набројим?

         * Шта је он урадио, ја отприлике знам, хвала. А неко други не може, је ли то?

         СГ: Ја никог другог не видим, па и ја сам такође грађанин РФ. Ја лично не видим ниједног другог лидера којем бих могао поверити земљу, у којој ће живети моја деца и унуци.

         * Можда он нешто није довршио?

         СГ: Да, ништа још није завршено. Минули период може се сматрати за период обнављања националне економије. Она још није у потпуности обновљена после расула у 90-им. Рецимо, биле су уништене све главне фабрике, а Путин је вратио у живот око 150 фабрика и изградио нове. Данас су све фабрике одбрамбене намене пуне наруџбина из Министарства одбране и претпостављам да ћемо за 2-3 године имати потпуно ефикасну армију.

         * Добро, то се не ради тако брзо.

         СГ: То се ради полако, али да би се армија учинила борбено спремном, а не вратити је на ниво 1945. г., треба је наоружати савременим оружјем, а тај посао не може брзо. Без обзира на то, сада су поринуте подморнице класе „Бореј“ и „Јасен“, обнавља се ваздухопловна индустрија и тако даље.

         * Многи се чуде - зар није било доста 12 година?

         СГ: Као председник он је био на власти 8 година.

         * Да би се фабрике опорављале место премијера сасвим одговара.

         СГ: А да се Евроазијски савез оснива? Сетите се, имали смо великог филозофа - Руса, сина Ане Ахматове и Николаја Гумиљова (ради се о Лаву Гумељеву – Лента.ру), који је говорио да ће се Русија спасити само као евроазијска сила? Чини ми се да се сада Путинова тежња односи управо на формирање Евроазијског савеза, чега се Запад највише и плаши.

         * Видите ли ви кршење у томе што је Путин истовремено премијер и кандидат за председника?

         СГ: Кршења нема, питајте правнике.

         * Али, на телевизији чешће приказују њега него друге кандидате...

         СГ: Испоставља се да је он најјачи кандидат, то нико не оспорава. Наравно, он има неки приоритет, али такво је наше законодавство.

         * А зашто сматрате да је он најјачи кандидат

         СГ: Ја расуђујем на основу односа друштва према њему. Он има највиши рејтинг. Ако судимо према Москви, он ће и овде све победити без обзира на те хистеричне позиве: „Путине, одлази!“

         * Јесте ли задовољни Путиновим рејтингом који је сада на нивоу од 50 процената?

         СГ:  Мислим да је рејтинг у стварности већи. Ја путујем по читавој земљи и видим да се свуда, чак и према мени, другачије односе. Управо сам учествовао у изборној кампањи за Думу, и без обзира на моје заслуге у уметности, прилично снажно су ме нападали као представника „Јединствене Русије“. А ја ништа ново нисам створио, за народ ништа нисам урадио, а сад ме већ идентификују са мојим кандидатом. Однос народа према Путину разликује се од односа народа према партији чији је он лидер.

         Сада је његов рејтинг 50-52 процента, сутра ће бити 55, за две недеље 60 процената. Он ће имати најмање 60 процената.

         * Због чега ће бити такав пораст?

         СГ: Због љубави и поштовања, због признања заслуга за народ.

         * Па љубави има и сада.

         СГ:  Биће још више.

         * А зашто тако не воле Јединствену Русију?

         СГ:  Зато што је она учинила много грешака, формализовала се, постала веома налик на КПСС. Она практично није узимала у обзир мишљење опозиционих партија у Државној Думи. Закони су доношени без разматрања рационалних амандмана од стране опозиције. То је изазвало негодовање у друштву. И то с правом.

         * И ви сте члан Јединствене Русије?

         СГ:  Ја сам то и говорио на првом заседању Думе у претходном сазиву. Устао сам и рекао да тако не може, да ми све више личимо на КПСС. Неки чланови Јединствене Русије су писали писма – можда би Говорухина требало искључити из партије, ако му не одговора? Ја једноставно нисам ћутао, не ћутим ни сада.

         * А зашто сте сада почели да више критикујете Јединствену Русију? Је ли био неки сигнал са врха?

         СГ:  Код нас може да се пише и говори шта хоћеш: да је Путин – лопов, да је ЈР – партија лопова и бандита. Ми имамо апсолутну слободу речи. Ко је раније забрањивао да се критикује партија, ко је раније забрањивао митинге?

         * Ја говорим о критици својих. Када је на конгресу Бондарчук изговорио речи сличне вашима, то је била сензација.

         СГ: Не сећам се тога, али ја сам наступио још пре четири и по године.

         * Добро. Али ви предлажете да се уопште уклони већина Јединствене Русије у Думи и образује партија ОНФ. То је некако, радикално.

         СГ: Сматрам да би то било корисно. Партија мора да се ослобађа од каријериста. У партију на власти долази много људи ради власти и дељења буџетског колача. И у КПСС је било много протува, зато је Совјетски Савез пропао. Током 90-их земљом нису управљале демократе него партократе. На главном трону седео је кандидат за члана политбироа, поред њега секретар градског комитета, заменик главног уредника часописа „Комунист“, Јегор Гајдар, у свим областима секретари обласних комитета, у републикама – секретари ЦК, почев од Туркменбаше.

   * Дакле, Јединствену Русију замениће ОНФ?

         СГ: Однос према партији зависиће од тога како ће она радити тих пет година. Па не можемо сваке године оснивати нову партију власти. У ЈР већ се дешавају велике промене, у њој има доста паметних и образованих људи. Она има шансе да врати поверење људи.

         * Зашто су баш сад почеле да се дешавају те позитивне промене?

         СГ: То је у многоме повезано баш са Болотним тргом и улицом Сахарова. Ти митинзи су одиграли своју позитивну улогу.

         * Али, Путина су до недавно прихватали као лидера партије, а сада се од ње очигледно намерно дистанцира.

         СГ: Као прво, то је његова лична кривица. Као лидер он није учествовао у њеној делатности, у ослобађању од каријериста. Он је потпуно био сконцентрисан на државним пословима, на индустрији. Али, и да није било Болотног трга - сам резултат на изборима приморао би партију да се замисли.

         Нема Гризлова који је говорио да Дума није место за дискусије и већ се вратио дух првих сазива, још јуче се очекивала туча. Поред осталог, то радује. Треба полемисати, правити скандале, псовати, као у свим парламентима у свету.

         * И још нешто, у читавом свету кандидати за председника учествују у предизборним дебатама, а ваш кандидат је одбио.

         СГ: Исправно је поступио. Ја сам му то препоручио – рекао сам да не могу замислити њега да излази „на црту“ Жириновском. Тај није способан ни са ким да цивилизовано разговара.

         * Али има их још, није само Жириновски.

         СГ: Сем тога, он стално дискутује са народом. Ето, јуче је контактирао са повереницима, тамо је било доста критичких питања. И поводом министара Голикове, Фурсенка, Сердјукова које народ посебно критикује, он је детаљно одговорио, одбранио их, али је додао да то не значи да су они ту заувек.

 

Генадиј Зјуганов и Борис Јељцин

         * Па може се са Зјугановом продискутовати. Ето, ви сте га подржали на изборима 1996. г.

         СГ: А кога је требало да подржим? На тим изборима било је само два кандидата. Члан КПРФ, Зјуганов и кандидат за члана политбироа ЦК КПСС, Јељцин. Кога сам могао да подржим? Један је био до ушију у говнима, потпуно крив за све што се дешавало у земљи – за распад земље, за пустошење, за Крим, за страдање људи, за чеченски рат,  други није био у то умешан и ја сам као частан човек гласао за Зјуганова.

         А они који сада излазе на митинге подржавали су Јељцина иако су видели шта је учинио са земљом, у шта је претворио отаџбину. Они су сви гласали за Јељцина. Штавише, они тада нису изашли да протестују против масовних фалсификата. Јељцин је у Татарстану добио три пута мање него Зјуганов, а саопштено је да је Јељцин добио 1 проценат више.

         А зашто се тада нико није успротивио? А ви, за кога сте тада гласали? Такође за Јељцина!

         * Тада сам имао само 12 година. И шта се у вашим ставовима сада променило?

         СГ: Ништа се није променило, ја гласам за најбољег, као и тада.

         * Па то није тако једноставно „за најбољег“, они имају неку идеологију!

         СГ: Каква идеологија? Они су обојица из Совјетског Савеза, и ја сам из Совјетског Савеза. Обојица желе да врате све оно што је било најбоље у земљи. Само Зјуганов – својим методама које мени не одговарају, а Путин – својим. Он је већ много постигао.

         (следи наставак)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари