Путин подиже рампу усвајању руске деце из иностранства

Новоизабрани шеф државе већ почиње да вуче потезе

* Треба да тежимо томе да апсолутна већина деце добије своју породицу код нас у Русији, док инострана усвајања треба да буду ретка, изнуђени изузетак – рекао је Владимир Путин на заседању президијума Владе

         НОВОИЗАБРАНИ председник Руске Федерације и актуелни премијер Владимир Путин изјавио је да давање руске деце на усвајање странцима мора убудуће бити „ретки изутетак“. Другим речима, да предност приликом усвајања морају добити грађани РФ.

         „Ми треба да тежимо томе да апсолутна већина деце добије своју породицу код нас у Русији, док инострана усвајања треба да буду ретка, изнуђени изузетак“ – рекао је Путин на заседању президијума Владе.

         «У већини случајева деца и у иностраним породицама налазе нову, праву породицу, људе који воле децу и окружују их љубављу. Није тајна, на жалост, да постоје и сасвим други случајеви» - истакао је Путин подсетивши на примере `трагичног усвајања деце`.

         «Стране организације које се баве усвајањем, мораће преузети обавезу да информишу руске власти о судбини детета, посебно о томе како се оно адаптира на нови живот. Међутим, на жалост, такве структуре нису увек спремне да сарађују» - изјавио је Путин.

         Русија је споразум овог типа већ потписала са Италијом. У припреми је сличан споразум са САД. Овај документ предвића јасан начин усвајања само преко овлашћених организација.

         «Детету које се даје на усвајање мораће да остане руско држављанство. Осим тога, будући родитељи биће обавезни – нагласио је Путин - да прођу социјално-психолошку припрему и добију одговарајући сертификат».

         Додао је да ће постојати строга контрола и бити праћен нови живот детета,  а «нови родитељи» ће морати да редовно подносе извештај о осећањима детета и његовом васпитању.

         При томе ће руски и амерички органи, у случају настанка проблема, имати пуна права на оперативно мешање све до пребацивања детета у другу породицу или враћања у домовину.

         «Сада радимо на пројекту сличних споразума са другим земљама» - истакао је Путин.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари