Путин поставио радника на чело Уралског округа

ИГОР ХОЛМАНСКИХ СЕ ПРОСЛАВИО ЗИМУС КАДА ЈЕ ПОНУДИО ПУТИНУ

ДА ДОЂЕ „СА МОМЦИМА“ И РАСТУРИ МИТИНГЕ ОПОЗИЦИЈЕ У МОСКВИ

Холманских и Путин у председничком авиону

          Нови овлашћени представник председника Русије у Уралском федералном округу постао је шеф производог погона Уралвагонзавода Игор Холманских. Ову му је 18. маја понудио Владимир Путин. Састанак је одржан у председничкој резиденцији Ново Огарјово.

          - Такав посао ће вам омогућити да директно утичете на рад правосудних структура и органe власти - рекао је председник Русије и истакао да је читав живот Игора Холманских био везан за производњу, да би се сасвим недано укључио у политичке токове.

          Слава је куцнула на врата начелника монтажне радионице тагиљског Уралвагонзавода Игора Холманских 15. децембра за време директне линије са Владимиром Путином. Он се тада још премијеру Путину захвалио за помоћ предузећу и покренуо тему масовних митинга који се одржавају у Москви.

          „Уколико наша милиција или како се она сада зове полиција не зна да ради и не може да изађе на крај са проблемом, момци и ја можемо да дођемо и одбранимо стабилност, наравно, све у оквиру закона“ - изјавио је он. Фраза „момци и ја“ муњевито се проширила интернетом и изазвало много подсмевања. У јануару се Холманских обратио у отвореном писму у којем је објаснио свој став „беспосличарима“ и канцеларијским планктонима и још једном подржао Путина.

          „Вређају све раднике Урала и Русије. Све који поштено раде. Све који раде без одмора, градећи тако богатство земље. Називају нас стоком. Не дају нам право на своје мишљење. Наглас говоре да власти не треба да нас слушају и да не треба да обраћају пажњу на нас. Али ми сматрамо да нам је потребна индустрија и да власт треба да поштује човеков рад. То је пут којим све време иде Владимир Путин, добро је што је на власти и ми га подржавамо. И подржаваћемо га, ма шта да буде на својим блоговима писао канцеларијски планктон. Једноставно зато што ми нисмо планктони, већ људи са својим ставом и искуством“, написао је Холманских.

          Након овога, начелник радионице, активно је наставио да подржава Путина. На пример, организовао је раднике и одржао митинг у Јекатаринбургу на коме се окупило неколико хиљада људи и подржало кандидата Путина на председничким изборима. После инаугурације Путин је узвратио Игору Холманских. Председник је 10. маја посетио Уралвагонзавод. Медији јављају да је доста времена провео у разговору са начелником монтажне радионице. После овог сусрета у локалној штампи су почеле шпекулације да овај радник претендује на неку високу дужност, можда чак и на место губернатора Свердловске области. Истина, стручњаци су се скептички односили према овим претпоставкама.

ИНТЕРВЈУ ИГОРА ХОЛМАНСКИХ ЗА ЛИСТ „ИЗВЕСТИЈА“

„То је велика част и одговорност“

         ВЛАДИМИР ПУТИН именовао је за новог уралског овлашћеног представника председника Русије Игора Холманских који је до тада био начелник радионице у фабрици Уралвагонзавод. Холманских се прославио после учешћа у „директној линији са Владимиром Путином“ са предлогом „да дођу и обрачунају се са несагласнима“. Он живи у Њижњем Тагилу са женом и троје деце. Тамо је завршио филијалу Уралског државног техничког универзитета. За време студирања Хоманских се запослио на Уралвагонзаводу као физички радник. Када је добио диплому 1994. године именован је за начелника радионице. Сада га је на нови посао лично примио председник.

         - Игоре Рјуриковичу, да ли је ово именовање за вас било неочекивано или сте унапред били упознати са њиме?

         - Ово је за мене потпуно неочекивано. Рецимо да смо недавно имали састанак. Он ми је рекао да ћемо се у наредном периоду обавезно видети. Онда сам добио позив да се видимо и, генереано, отишао сам због неких других ствари да се видимо. Током разговора понудио ми је управо то. Једноставним речником је изговорио: „Предлажем да постанете овлашћени представник председника за Уралски федерални округ“.

         - А као сте ви одреаговали?

         - Тако што сам рекао да је то за мене велика част и одговорност. И да треба прионути послу.

         - Да ли вам је Владимир Путин већ поставио неке задатке?

         - Да се упознам са стањем. То је главни задатак. А даље ћемо се већ снаћи.

         - Када ћете непосредно да приступите извршавању обавеза?

         - Могу да кажем да сам већ почео да радим.

         - Да ли знате шта улази у компетенције овлашћеног представника председника? Да ли схватате чиме ћете све морати да се бавите на новом послу?

         - Наравно, у општим цртама ми је већ познато и јасно шта ће бити мој посао. Када се упознам са стањем моћи ћу да прокоментаришем. За сада толико. У реду?

         превод Горан Шимпрага

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари