Путин са Камероном о Сирији, па на џудо-турниру

ПРЕДСЕДНИК РУСИЈЕ НАКОН ДЕВЕТ ГОДИНА ПОСЕТИО ВЕЛИКУ БРИТАНИЈУ

Владимир Путин ca Дејвидом Камероном у Даунинг стриту бр. 10

  • Кофи Анан је веома достојан човек, одличан дипломата и поштен човек и зато ми је веома жао што нећ више бити посредник УН за Сирију. Надам се да ће међународна заједница наставити да ради на прекиду насиља у тој земљи - рекао је Владимир Путин у Лондону и ситуацју у Сирији назвао „трагичном“
  • Понудио Дејвиду Камерону да Росатом и Ролс Ројс заједно граде атмоске централе

        РУСКИ лидер Владимир Путин, који борави у Лондону због олимпијског џудо-турнира, разговарао је са премијером Велике Британије Дејвидом Камероном у његовој радној резиденцији на Даунинг стриту бр. 10. Ово је била прва посета руског председника Великој Британији у последњих девет година.

        Централна тема разговора био је „сиријски проблем“. А чим је официјелни сусрет завршен, Путин и Камерон су отишли на стадион да гледају олимпијско такмичење у џудоу.

        „Сада крећемо на џудо. Наравно, не као учесници, већ као гледаоци“ - рекао је британски премијер.

        Путинов помоћник за међународне односе Јуриј Ушаков саопштио је да је првобитно било планирало да руски председник само посети џудо такмичење. Међутим, пермијер Велике Британије је предложио госту да „сврати у Даунинг стрит“. Москва овај позив, каже Ушаков, цени веома високо и због Камеронове заузетости Олимпијадом.   

        - Путин и премијер Велике Британије имају добре личне контакте - рекао је Ушаков - што потврђује сама чињеница да га је позвао на разговор усред Олимпијаде.

        Међутим, истиче Ушаков, нико није очекивао да ће доћи до напретка у руско-британским односима.

        А ипак се односи Москве и Лондона полако одмрзавају.

        Сам разговор Камерон-Путин потрајао је око 40 минута. Понекада се из просторије у којој су разговарали чуо смех. Након разговора, Путин и Камерон су дали крартке изјаве за медије. Обојица су признали да су „разменили мишљења“ о Сирији. И додали да у приступу и у начину решавања овог проблема међу Москвом и Лондоном и даље постоје размимоилажења. Али, нису открили - у чему су.

        Незванично: Москва инсистира да све сиријске стране седну за преговарачки стол. А Велика Британија (као и САД и ЕУ у целини) на томе да сиријски председник Башар Асад треба поднесе оставку. Запад још тражи да у Сирију уђу међународне снаге. Русија се са тиме не слаже јер је једном подржала сличну резолуцију УН која се тицала Либије па се сдве завршило трагедијом.

        Без обзира што су признали да постоје различити приступи у решавању сиријског питања, Путин и Камерон су такође додали да постоје и неке додирне тачке у њиховим ставовима.

        Путин је, иначе, последњи пут званично посетио Британију 2009. године. Та посета је упамћена по Путиновом кашњењу на разговор са британском краљицом.

        То, међутим, није била кривица Путина јер се његов ескорт заглавио у саобраћају по Лондону, будући да Британци не затварају путеве за пролазак страних званичника.

        Овог пута није планиран сусрет са краљицом - објаснио је  Ушаков план посете која носи радни карактер.

        Овој Путиновој посети Великој Британији претходили су изузетно тешки односи две земље, због одбијања Британије да изручи Бориса Березовског, „случаја Литвињенко“, незадовољства Москве тиме што су Британци дали политички азил лидеру чеченског сепаратизма Ахмеду Закајеву.

        Ситуација је почела да се мења када је премијер постао Дејвид Камерон. У време када је председник Русије био Дмитриј Медведев он је посетио Русију, а сада је позвао Путина да поразговарају за време Олимпијаде.

ПУТИН: Веома ми је жао због Анановог одласка

        ЖАЛИМО - рекао је у Лондону Владимир Путин - што је Кофи Анан поднео оставку на место специјалног представника УН и Арапске Лиге за Сирију, али се надамо да ће међународна заједница наставити да улаже напоре да се регулише ситуација у Сирији.

        „Веома ми је жао“ - одговорио је руски предсеник на молбу новинара да прокоментарише одлазак Анана са положаја специјалног представника УН.

        „Кофи Анан је веома достојан човек, одличан дипломата и поштен човек и зато ми је веома жао. Надам се да ће међународна заједница наставити да ради на прекиду насиља у Сирији“ - рекао је руски председник.

        Он је ситуацју у Сирији назвао „трагичном“.

Хоће ли Росатом и Ролс Ројс заједно градити атомске централе?

        РУСКИ лидер је свом домаћину, Дејвиду Камерону, понудио да руска државна корпорација Росатом и енглеска компанија Ролс Ројс заједно граде атомске централе у трећим земаљама, а потом и на територији Велике Британије.   

        „Могли бисмо да између Росатома и Ролс Ројса успоставимо кооперацију на територији трећих земаља, а затим да попричамо о сарадњи на тржишту Велике Британије јер имају велике планове у развоју атомске енергије“ - рекао је Владимир Путин.

        Британска компанија Rols Royce позната је као произвођач аутомобила. Али, поред тога производи такође и гаснотурбинске моторе и авиомоторе.

Русија жели да станицу свог космичког навигационог система

има и у Енглеској

        РУСИЈА и Велика Британија разматрају низ пројеката у космичкој сфери, постоје варијанте за сарадњу и у сфери војно -техничке сарадње, рекао је председник РФ Владимир Путин.

        „Планирамо да лансирамо неколико енглеских сателита. Желели бисмо да добијемо позитиван одговор поводом постављања на територији Велике Британије станица нашег нацигационог космичког ГЛОНАСС да би сигнал у Европи био још прецизнији и бољи“ - рекао је Путин сумирајући резултате своје кратке посете Лондону.

        „Имамо могућност да сарађујемо у војно-техничкој сфери, што би било добро и економски и са аспекта политичког поверења“ истакао је руски председник.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари