ПУТИН: Текст споразума о Евроазијској унији да буде припремљен до маја 2014.

РУСКИ ЛИДЕР ОДЛУЧАН: УНИЈА МОРА ПРОФУНЦИОНИСАТИ ОД 1. ЈАНУАРА 2015. ГОДИНЕ

        ПРОЈЕКАТ споразума о формирању Евроазијске економске уније мора бити донесен и потписан до маја 2014. године, рекао је председник Руске Федерације Владимир Путин на крају заседања Високог Евроазијског економског савета.

       „Дали смо налог владама три земље (РФ, Казахстана и Белорусиј) да активирају рад да бисмо до 1. маја 2014. године могли да потпишемо пројект споразума (о стварању Евроазијске економске уније) како би она од 1. јануара 2015. године почела да функционише“ - рекао је Путин.

       Говорећи о Царинској унији, Путин је напоменуо да је за време њеног функционисања робна размена између три земље повећана за 10 одсто, док је робна размена са осталим земљама повећана само за 4,7 одсто.

       Још је значајније, додао је он, што је у структури робне размене у оквиру Царинске уније учешће машина и опреме достигло 20 одсто, док је Русија истовремено, у структури размене са другим земљама, имала просечно учешће ове робе на нивоу од 2 процента.

       „То само говори да ми нисмо само атрактивни због нивоа продуктивности рада, развоја саобраћајне инфрастурктуре, нивоа кооперације наших предузећа, већ да смо веома привлачан и ефикасан партнер“ - рекао је Путин.

       Он је истакао да сарадња у оквиру Царинске уније повећава конкурентност свих земаља чланица овог савеза. 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари