„Путин воли све“ против „белог круга“

У МОСКВИ СЕ ПОНОВО ОКУПЉАЛЕ И ПУТИНОВЕ ПРИСТАЛИЦЕ

И ОПОЗИЦИЈА КОЈОМ ДИРИГУЈЕ ЗАПАД

  • Прозападна опозиција, која је претходно орханизовала протестне митинге под заједничким називом „За поштене изборе“, овога пута је своје присталице ангажовала у политичком хепенингу под именом „Велики бели круг“
  • Путинове присталице се окупиле на Зубовском булевару  и такође направиле свој „људски ланац“, скандирајући „само Путин, само победа“, а поделиле су пролазницима више од 20.000 ленти у бојама руске државне заставе

         ГЛАВНА московска саобраћајница - Садовое каљцо, која је дуга 16 километара - била је поприште политичког позиционирања и опозиције којом диригује Запад и присталица Владимира Путина које су на грудима носиле црвене таблице у облику срца на којима је писало „Путин воли све“.

         Прозападна опозиција, која је претходно орханизовала протестне митинге под заједничким називом „За поштене изборе“, овога пута је своје присталице ангажовала у политичком хепенингу под именом „Велики бели круг“. Као што је и најављивала, постројила их је са унутрашње стране поменуте кружне престоничке улице, тако да су се држали за руке. Московска полиција је проценила да их је у акцији учествовало око 11.000, а они тврде да их било најмање још толико.

         Прозападна опозиција је мобилисала све што је могла и готово успела да „опаше“ центар Москве. Већина учесника акције носила је беле траке на грудима, а неки су у рукама имали беле лале и беле балоне.

         Симптоматично је да је хепенинг „Велики бели круг“ подржао и председнички кандидат руских комуниста Генадиј Зјуганов који је објаснио да међу онима „који се држе за руке“ има и активиста и присталица КПРФ који такође траже поштене изборе.

         Путинове присталице су се окупиле на Зубовском булевару, који је део Садовог каљца, и одатле дуж исте улице правиле свој „људски ланац“, али другог типа. При том су скандирале: „Само Путин, само победа“. Заправо, на Зубовском су - у „висини“ метро-станице Парк културе, све до Кримског моста и Зубовског трга - стајала оба „жива ланца“.

         Активисти покрета за Путинов трећи председнички мандат, који сматрају да њихова земља треба да буде самостални пол велике светске политике а не „млађи брат“ САД и да то сада може обезбедити „једино Владимир Владимирович“, наступили су на још неколико тачака широм Москве. Успели су поделе више од 20.000 ленти у бојама руске државне заставе.

         Московска полиција је спречила тучу већих размера коју је на Тргу револуције, у самом центру главног града Русије, замало изазвало око 200 опозиционара који су се враћали са свог политичког хепенинга. Десетак најагресивнијих је полиција привела.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари