Америка паразитира на монополском положају долара

Важне изјаве и упозорења Владимира Путина у Пекингу

  • Нисам говорио да Америка паразитира на светској привреди, већ да паразитира на монополском положају долара као једине светске валуте" – рекао је Путин
  • Руски лидер указао да Федералне резерве САД откупљују буџетске обавезе и "једноставно штампају новац"
  • Можда наше америчке колеге сматрају да је то исправније и боље, да то знају боље од нас из других земаља, међутим, својевремено нам нису саветовали да се и ми тако понашамо"
  • У условима глобализације сви смо у одређеној мери на истом броду, па морамо да се понашамо пажљиво и да га не љуљамо... да се не бисмо преврнули" – упозорио Путин

       ПРЕДСЕДНИК владе РФ Владимир Путин изјавио је у Пекингу да је уверен да ЕУ има довољно ресурса да нађе решење за грчки дуг. Уз ово је нагласио да се решење за Грчку више налази у политичкој него у економској равни.

       "Уколико се не варам, Грчка чини свега 2 одсто ДБП читаве Европе. Тај проблем је, наравно, могуће ликвидирати" – рекао је Путин.

       На молбу новинара да прокоментарише изјаву коју је дао раније о паразитском карактеру економских појава у САД, руски лидер је рекао:

       "Што се тиче оцена ситуације у америчкој привреди, не сматрам да моје изјаве имају неки посебан карактер. Послушајте шта говоре европски експерти и лидери, чланови влада, руководиоци финансијско-економских установа водећих држава Европе. Они то исто говоре, ја ништа ново нисам рекао" – прецизирао је Путин.

       Он је напоменио да сада Федералне резерве САД откупљују буџетске обавезе и "једноставно штампају новац".

ЛОШЕ И ЗА СВЕТ И ЗА САД

       "У конкретном случају не желим да дајум никакве оцене. Можда наше америчке колеге сматрају да је то исправније и боље, да то знају боље од нас из других земаља, међутим, својевремено нам нису саветовали да се и ми тако понашамо".

       Он је претпоставио да су неке ствари неопходне у овој етапи, али је додао да "таква политика има одређена ограничења".

       "Затим, нисам говорио да Америка паразитира на светској привреди, већ да она паразитира на монополском положају долара као једине светске валуте" – рекао је Путин.

       Он је изнео мишљење да је то лоше и за светску економију и за САД зато што то води у слабљење и кршење финансијске дисциплине.

       "Међутим, не желим да све о чему сам говорио буде доживљено као гола критика и жеља да некога облатим. Не, све земље се у овој или оној мери суочавају са неким проблемима, тако да се немамо чему радовати. Треба - заједно са европским и америчким колегама, а и са земљама БРИКС - размислити у оквирима групе «двадесет», рецимо, о томе како да из ове ситуације изађемо заједно" – рекао је Путин.

 

ВЕЋА УЛОГА БРИКС У СВЕТУ

       Како сматра Путин неопходно је тражити усаглашена решења јер «нико данас није заинтересован за било какву дестабилизацију".

       "У условима глобализације сви смо у одређеној мери на истом броду, па морамо да се понашамо пажљиво и да га не љуљамо... да се не бисмо преврнули" – рекао је Путин.

       Истовремено премијер РФ се заложио за повећање улоге земаља БРИКС у светским структурама као што су ММФ и Светска банка. "Неопходно је, наравно, уводити ред у тим хеџ фондовима и другим савременим иструментима, смањивати колебања цена на тржиштима минералних сировина и што је могуће више посветити пажњу реалном сектору производње и ограничити шпекулације" – истиче премијер.

       У том смислу, додао је, земље БРИКС"могу и морају саопштити свој став и одиграти позитивну улогу у стабилизовању светске привреде".

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари