„Амнестија капитала”, али уз плаћање „компензаторног пореза”?

Путин на конгресу руских послодаваца иницирао затварање теме легитимности приватизације

* Руски лидер изјавио да се поводом «затварања теме приватизације» слаже са Григоријем Јалинским, једним од оснивача партије Јаблако, који сматра да је неприхватљива њена ревизија, па, уместо тога, предложио да се реализује `специјални економски програм легитимизације крупне својине`

* Држава мора да на грађевинском тржишту купује само готове објекте по систему «кључ у руке», а не да плаћа нејасне рачуне за грађевинско-монтажне радове са надуваним трошковима - рекао је Путин

* Уколико инвеститор има власништво над парцелом, стручно мишљење о пројектној документацији и њену усаглашеност са урбанистичким плановима – то треба да буду довољно за почетак градње

         ТЕМА (не)праведности, (не)легитимности и (не)успешности приватизације до данас је једна од најакутнијих и у Руској Федерацији. Јер, и поприличан број Руса се залаже за ревизију њених резултата.

         Стога нимало не изненађује ни што се легитимношћу руске приватизације позабавио и премијер РФ Владимир Путин, а ни што је иницирао да се она `коначно затвори`. Наговестивши да ће та тема бити `затворена` на промишљен начин и уз коришћење `механизма` који тек треба смислити..

         Путин је јасно ставио до знања да се - између ревизије и неке врсте амнестије – определио за ово друго. Али, при том је јасно ставио до знања: «То треба да буде или једнократни износ или још нешто. Мислим да су друштво у целини и предузетничка класа заинтересовани за то у првом реду» - рекао је Путин на конгресу Руског савеза индустријалаца и предузетника.

         «Морамо отворено да кажемо да је постојећи однос друштва према предузетницима, према институцији приватне својине укорењен не само у совјетској прошлости, иако нема сумње да нам је то одатле дошло, већ и да потиче од онога што се дешавало `90-тих година. Много смо пута говорили да се бизнис у то време неретко сводио само на то да се једноставно дели државни колач» - рекао је премијер.

         «Узгред, морамо преврнути и страницу легитимности приватизације. Слажем се са предлогом који о томе има Григориј  Јавлински» - додао је Путин.

         Јавлински, један од оснивача партије Јаблако, сматра да је неприхватљива ревизија приватизације. Уместо тога, предложио је да се реализује `специјални економски програм легитимизације крупне својине, посебно оне која је повезана са намештеним аукцијама преко којих су се обогатили они којима су намерно даване у залог акције државних фирми`.

         Јавлински је предложио да се уведе `специјални компензаторни порез`.

         Са друге стране, милијардер Михаил Прохоров, иначе један од пет председничких кандидата, сматра да је неопходно легализовати капитал стечен на сумњив начин `90-тих година, уз обавезу да се на њега плати порез.

         Путин је, уз ово, конгресу послодаваца предочио да је дао налог стручњацима да се изврши анализа чланова кривичног закона РФ, посебно кривичних пријава против предузетника, са амбицијом – да се из законске регулативе уклони све што омогућава притиске на бизнис.

         «Наставићемо рад на хуманизовању кривичног законодавства. Морамо искључити -  нагласио је руски лидер - самовољу државног апарата на рачун бизниса. Посебно преко тзв. «економских чланова» закона».

         «Сматрам да је сврсисходно размислити о промени услова о државним поруџбинама на грађевинском тржишту. Држава мора да развије праксу да наручује готове објекте по систему «кључ у руке», а не да плаћа нејасне рачуне за грађевинско-монтажне радове» - рекао је Путин.

         «То ће, између осталог, онемогућити вештачко надувавање трошкова и повећање обима радова» - додао је премијер.

         Усаглашавање пројектне документације и издавање дозвола за градњу, саопштио је Путин учесницима конгреса, треба да буде кардинално поједноставњено. За почетак градње – предочио је премијер, треба да буде довољна само експертиза пројектне документације и њена подударност са урбанистичким планом.

         «Предлажем да користимо светску праксу и кардинално поједноставимо све механизме за усаглашавање пројектне документације и издавање грађевинских дозвола. Уколико инвеститор има власништво над парцелом, стручно мишљење о пројектној документацији и њену усаглашеност са урбанистичким плановима – то треба да буду довољно за почетак градње. Уколико имаш те документе – изволи, можеш да градиш» - рекао је Путин.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари