`Цео живот се осећам делићем наше земље и нашег великог народа и служим Отаџбини`

Владајућа Јединствена Русија – са 614 од могућих 614 гласова – предложила Путина за председника државе

* Једни су нашу државу – имам у виду СССР – довели до потпуног распада, а други су деведесетих година, дочепавши се власти, организовали њено пљачкање без преседана. Ничег сличног у нашој историји није било јер су при том `убили` и нашу индустрију, и нашу пољопривреду, и социјалну сферу

* Знам да представници неких страних држава уочи наших парламентарних и председничких избора окупљају оне преко којих мисле да могу утицати на ток изборних кампања у Русији и за то им дају новац. Окупљају грантокориснике, дају им инструкције и подстичу на `деловање` преко којег мисле да могу утицати на наше изборе

* Само, џаба се труде! Бацају, што би рекао наш народ, паре у ветар! Прво, зато што Јуда у нашем народу уопште није најпоштованија библијска личност! А друго, зато што би им било паметније да тај новац усмере у гашење свог државног дуга и да се ману расипничке а неефикасне спољне политике

* Увек ћемо  говорити истину о свему што се догађа у свету, чак и ако се то некоме не свиђа превише. Ми смо отворени за партнерство и дијалог са пријатељима, са свим земљама. Међутим, за Русију је дијалог могућ једино на равној нози

* Не желимо да нам ико намеће моделе и одређује шта ће бити наш избор. Сви наши инострани партнери морају да схвате да је Русија демократска земља, поуздан и предвидљив партнер са којим се могу и морају договарати. Дакле, земља којој се ништа не може наметати извана

 * У наредних 5-10 година дужни смо да своје Оуржане снаге доведемо на сасвим нови ниво. Не исцрпљујући при том привреду, морамо створити армију и ратну морнарицу које ће гарантовати безбедност Русије

* Наравно, то ће изискивати велика финансијска улагања и ми смо тога потпуно свесни. Неће то бити лако извести, али смо обавезни да то урадимо ако желимо да заштитимо достојанство, суверенитет и самосталност своје земље, ако желимо да заштитимо грађане Русије

           РУСКА владајућа партија Јединствена Русија кандидовала је свог лидера - Владимира Владимировича Путина - за председника државе.

           За Путинову кандидатуру, која му широм отвара врата трећег председничког мандата у маеру 2012. године, гласало је 614 од 614 учесника конгреса Јединствене Русије са правом гласа.

           ФАКТИ доносе најважније акценте из Путиновог конгресног говора који је више пута прекидан аплаузима и скандирањем:

          Данас је главни захтев грађана Русије да обезбедимо праведност у најширем смислу те речи. А то подразумева: да развој земље буде за људе, а не на њихов рачун. Зато наше свако решење и сваки корак морају бити у интересу аспсолутне већине грађана наше земље. А основни принцип свих нашин промена и реформи треба да буде: чување људи јер оно значи – чување будућности Русије, стварање будућности Русије.

          Прекинут аплаузом учесника конгреса већ на овим уводним речима, Путин је изговорио: «Кад чујем скандирање «Русија! Медведе! Путин! – у реду, хвала на томе. Али, кад се заори «Русија» - цела сала треба да се у то укључи и да се чује `још, још`!»

          Морамо кардинално смањити ниво социјалне неједнакости у друштву јер је тај ниво, уважене колеге, још увек критичан. Масовна средња класа мора постати социјална већина у Русији.

Једни су нашу државу – имам у виду СССР – довели до потпуног распада, а други су деведесетих година, дочепавши се власти, организовали њено пљачкање без преседана. Ничег сличног у нашој историји није било јер су при том `убили` и нашу индустрију, и нашу пољопривреду, и социјалну сферу. А у само срце Русије су, оценио је Путин,  забили нож грађанског рата и довели до крви на Северном Кавказу, па се цела земља нашла на самој ивици провалије и потпуне катастрофе.

          Зато нам треба, истакао је, економска слобода ослоњена на чврст темељ социјалне правичности. А да бисмо се успешно кретали напред – потребни су нам и моћне државне институције и служење земљи и своме народу.

          Знам да представници неких страних држава уочи наших парламентарних и председничких избора – указао је Путин – окупљају оне преко којих мисле да могу утицати на ток изборних кампања у Русији и да им за то дају новац. Окупљају грантокориснике, дају им инструкције и подстичу их на `деловање` преко којег мисле да могу утицати на наше изборе. Само, џаба се труде! Бацају, што би рекао наш народ, паре у ветар! Прво, зато што Јуда у нашем народу уопште није најпоштованија библијска личност! А друго, зато што би им било паметније да тај новац усмере у гашење свог државног дуга и да се ману расипничке а неефикасне спољне политике!

          Уместо што се баве оваквим стварима, нагласио је Путин, нашим страним колегама би много боље било да се заједно са Русијом боре против савремених претњи и изазова којих је у данашњем свету веома много.

          У наставаку излагања, Путин је подвукао да ће његова земља спроводити `активну спољну политику, директно и поштено бранећи своје интересе` и да ће `учествовати у решавању глобалних проблема и стварању праведнијег политичког и економског устројства света`. Па одлучним, у неким тренуцима и тврдим тоном, нагласио:

          «Увек ћемо  говорити истину о свему што се догађа у свету, чак и ако се то некоме не свиђа превише. Ми смо отворени за партнерство и дијалог са пријатељима, са свим земљама. Међутим, за Русију је дијалог могућ једино на равној нози. Не желимо да нам ико намеће моделе и одређује шта ће бити наш избор. Сви наши инострани партнери морају да схвате да је Русија демократска земља, поуздан и предвидљив партнер са којим се могу и морају договарати. Дакле, земља којој се ништа не може наметати извана.»

          Путин је формирање Евроазијске уније назвао `приоритетним пројектом` за који је јавно изразио захвалност председницима Казахстана и Белорусије – Нурсултану Назарбајеву и Александру Лукашенку.

          - Нама је, истакао је Путин, Евроазијска унија потребна и као одговор на савремене изазове и претње и зато Русија и предлаже да буде створена у најскорије време. Ми смо и досад доста урадили на плану обједињавања постсовјетског простора, али ће тек Евроазијска унија бити пуни одговор на савремене захтеве, а значиће и нове могућности за грађане, за бизнис, за инвестирање и сарадњу у култури, науци и образовању.

          С обзиром на оно што је пре неки дан Американцима и НАТО – поводом ЕвроПРО – поручио Дмитриј Медведев, међу страним посматрачима у Москви, посебну пажњу су, сасвим логично, привукле ове Путинове речи:

          - У наредних 5-10 година дужни смо да своје Оуржане снаге доведемо на сасвим нови ниво. Не исцрпљујући при том привреду, морамо створити армију и ратну морнарицу које ће гарантовати безбедност Русије. Наравно, то ће изискивати велика финансијска улагања и ми смо тога потпуно свесни. Неће то бити лако извести, али смо обавезни да то урадимо ако желимо да заштитимо достојанство, суверенитет и самосталност своје земље, ако желимо да заштитимо грађане Русије!

          Путин је предочио конгресу да ће у Русији почети `нова етапа развоја земље која ће представљати реализацију политике народних интереса`.

           - Та етапа је, како је оценио, већ припремљена и остварива. Она подразумева борбу за интересе већине. Само у том случају ћемо имати поверење грађана, а то ће бити и најбоља могућа државна политика – политика народних интереса.

          Узимајући реч на конгресу, Медведев је изразио уверење да су изборне победе Јединствене Русије и Владимира Путина управо оно што треба савременој Русији. За Путина је при том рекао да је `најпопуларнији, најискуснији и најуспешнији политичар савремене Русије`.

          Филмски режисер Станислав Говорухин је наступио у сличном тону: „Русији је данас потребан смели, моћни и умни лидер који и штити права и слободе грађана, али и уме да их подсети на њихове обавезе и да их `натера` да их извршавају. Поготово најсветију: да поштују законе. У Владимиру Владимировичу Путину Русија данас има таквог лидера“.

          Обраћајући се на самом крају конгреса поново његовим учесницима, Путин је рекао и ово:

          «Хоћу да сви знате да сам се целог свог живота осећао делићем наше земље и нашег великог народа. Да је цео мој живот – ово изговарам без претеривања – био, у свим фазама, служење Отаџбини. Зато сада говорим и вама и свим грађанима Русије: ако ми буде поверен највиши положај у држави – учинићу све што је потребно да наши резултати буду достојни поштовања, све што је потребно да се Русија развија, да јача своје силе, да живот људи буде бољи и лепши. Наша девиза је: `Само напред!` Хвала вам свима. А сада, покажимо како се као конгрес Јединствене Русије односимо према својој Русији. Дакле: Русија! Ура!»

          Уследило је скандирање: Русија, Русија, Русија, Русија! А такт је `ударао` сам Путин.

 

Конгресу Јединствене Русије присуствовало више од 30 страних делегација

Николић и на другом делу конгреса

  • Константин Косачов: Ово је за нашу земљу био епохални догађај. Али, и важан догађај за цео свет. Дакако, није то по вољи баш свима у иностранству

          КОНГРЕСУ Јединствене Русије – како је саопштио члан руководства ове партије и председник Комитета Државне Думе за међународне послове Константин Косачов – присуствовало је више од 30 делегација из иностранства. Према сазнањима ФАКАТА, овога пута у Москву нису путивали лидери ДСС и СНСД, Војислав Коштуница и Милорад Додик, али јесте председник СНС  Томислав Николић.

Константин Косачов

          Иначе, Косачов је овако оценио значај самог конгреса: «Ово је за нашу земљу био епохални догађај. Али, и важан догађај за цео свет. Зато је раду нашег конгреса била прикована и међународна пажња. Све предизборне и конгресне процедуре – што су признале и стране делегације које прате рад конгреса, а већину предводе прве или друге фигуре  – потпуно су у складу са највишим демократским стандардима. Дакако, није то по вољи баш свима у свету. Осећамо, напротив, колосалан притисак који не иде у прилог даљој демократизацији и изборним правима и слободама наших грађана. То, наравно, није помагање већ мешање у унутрашње ствари Русије. Мешање на које – ма у каквом нам га сосу нудили - нећемо пристати и супротстављаћемо му се доследно и тврдо.»

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари