Москва и Пекинг иду ка 200 милијарди долара у економским односима

ПУТИН У ПЕКИНГУ: Русија и Кина своје стратешко партнерство подижу на нови ниво

* ХУ ЂИНТАО: Искористићемо све канале и платформе да сарадњу својих оружаних снага подигнемо на виши ниво

* ВЛАДИМИР ПУТИН: Војни врхови наших земаља одржаваће односе који су потребни за безбедност у Азијско-Пацифичком региону

* Двојица лидера (уз још 15 других докумената) потписала Заједничку изјаву о даљем продубљивању руско-кинеских односа и свеобухватном поверљивом партнерству и стратешком садејствовању

* Шеф руске државе открио: Договорили смо се да убрзамо прораду пројеката далеколетног и широкотрупног авиона и тешког хеликоптера. А такође: да наставимо реализацију заједничких програма у космонаутици и поводом низа других високотехнолошких пројеката

          РУСКО-кинески односи стратешког партнерства налазе се на новом историјском старту јер су обе стране спремне да их подижу на све нови и нови ниво, држећи се  стратешког и дугорочног приступа – изјавио је кинески лидер Ху Ђинтао после разговорас у Пекингу са руским колегом Владимиром Путином.

          Ђинтао је најавио да ће Пекинг и Москва – у време кад се ситуација у свету све брже мења -  појачати и проширити координацију својих дејстава у оквирима уједињених нација, Г-20, БРИКС-а и ШОС-а. При том је посебно нагласио: «НР Кина и Руска Федерација браниће норме међународних односа, заједно радећи на томе да се међународни политички и економски поредак развија у праведнијем и рационалнијем смеру».

          Русија и Кина ће, подвукао је Ђинтао, учврстити и сарадњу у војној области и сфери безбедности.

          «Искористићемо све канале и платформе да сарадњу својих оружаних снага подигнемо на виши ниво» - нагласио је кинески лидер.

          Он је потврдио да су се две земље договориле да међусобну трговинску размену до 2015. подигну на 100, а до 2020. године – на 200 милијарди долара.

          Путин је ономе што је саопштио његов домаћин додао и неке нове димензије. Рекао је, примера ради: «Војни врхови наших земаља одржаваће односе који су потребни за безбедност у Азијско-Пацифичком региону. Наше две земље су, иначе, за то да се у реиону формира отворена и равноправна архитектура безбедности и сарадње заснована на међународном праву».

          Руски лидер је открио да је било речи и о Ирану, Сирији и ситуацији на Корејском полуострву. При том је указао: «Наши прилази тим темама не само да су блиски и сазвучни, него смо дошли до високог нивоа координације ради максималног садејства при регулисању међунарподних криза и проблема».

          Ђинтао и Путин су у Пекингу потписали Заједничку изјаву о даљеом продубљивању руско-кинеских односа и свеобухватном поверљивом партнерству и стратешком садејствовању.

          Потписали су још 15 других докумената. Не кријући задовољство, Путин је изјавио: «Наша сарадња је достигла ниво и квалитет без преседана».

          Илуструјући сопствену оцену, шеф руске државе је саопштио: «Договорили смо се да убрзамо прораду пројеката далеколетног и широкотрупног авиона и тешког хеликоптера. А такође: да наставимо реализацију заједничких програма у космонаутици и поводом низа других високотехнолошких пројеката».

 

Из Путиновог ауторског текста за Женмин Жибао

Нико више не може да Русији и Кини ради иза леђа

          УОЧИ Путиновог доласка у Пекинг, у централном кинеском дневном листу – Женмин Жибао – појавио се његов ауторски текст у којем пише и ово: «Најважније је што данас сваки трезвени политичар у свету, сваки експерт за економију и међународне односе схвата да се `глобални дневни ред` не може ни правити ни реализовати иза леђа Русије и Кине, без узимања у обзир њихових интереса. То је геополитичка реалност 21. века».

          Путин је у истом тексту назначио да је Русији и Кини потребно да направе `технолошку алијансу` и да пређу на националне валуте не само у међусобној трговини, него и у `инвестиционим и другим операцијама`

          Руско-кинеско стратешко партнерство – подвукао је Путин – јача и регионалну и глобалну стабилност.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари