Обама понудио Русији чврсто партнерство, Путин прихвата, али поставља услов

РУСКИ ЛИДЕР СЕ У МОСКВИ СРЕО СА ПОМОЋНИКОМ БАРАКА ОБАМЕ

ЗА НАЦИОНАЛНУ БЕЗБЕНОСТ ТОМАСОМ ДОНИЛОНОМ

Донилон и Путин

  • Донилон је Владимиру Путину предао посланицу председника САД. То је обиман документ на много страна. Главна порука тог документа је да је председник Обама спреман да сарађује са Путином и да крене путем стварања чврстог партнерства САД  и Русије
  • Руски лидер је на овакву понуду одреаговао позитивно. Путин је - како се изразио Ушаков - подвукао да је Русија у развијању односа са САД спремна да иде „заиста далеко, под условом да Американци делима покажу да су привржени принципима равноправног партнерства у којем се обе стране узајамно уважавају“

        НОВОИЗАБРАНИ председник Русије Владимир Путин - који ће 7. маја у кремљу свечано преузети дужност и започети трећи мандат шефа државе - срео се у Москви са помоћником Барака Обаме за националну безбеност Томасом Донилоном.

        Како је новинарима открио Путинов помоћник за међународне послове Јуриј Ушаков, сусрет је био у фукцији „уједначавања часовника у руско-америчким односима“.

        „Разговор је - нагласио је Ушаков - био пун добронамерности са обе стране и окренут будућности. Господин Донилон је Владимиру Путину предао посланицу председника САД. То је обиман документ на много страна. Главна порука тог документа је да је председник Обама спреман да сарађује са Путином и да крене путем стварања чврстог партнерства САД  и Русије“.

        Руски лидер је на овакву понуду одреаговао позитивно. Путин је - како се изразио Ушаков - подвукао да је Русија у развијању односа са САД спремна да иде „заиста далеко, под условом да Американци делима покажу да су привржени принципима равноправног партнерства у којем се обе стране узајамно уважавају“.

        Поред економских односа две земље, Путин и његов гост из Вашингтона размотрили су и „сва отворена питања противракетне одбране“, атомске програме Ирана и Северне Кореје, ситуацију у Сирији и Авганистану.

        Путин је, нагласио је Ушаков, замолио Донилона да Обами пренесе његове „најбоље жеље и спремност да с њим ради у тесном контакту“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари